Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: Ugostitelji koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim objektima da se evidentiraju u jedinicama lokalne samouprave do 1. oktobra 2020. godine


Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima da u najkraćem roku ispune zakonsku obavezu i evidentiraju se u jedinicama lokalne samouprave.

To se odnosi na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u hostelima, prenoćištima, konačištima, konacima, etno-kućama, salašima i vilama.

Od 1. oktobra, kada počinje primena Pravilnika o načinu unošenja, rada, vođenja i korišćenja centralnog informacionog sistema i njegovoj sadržini i vrsti podataka ("Sl. glasnik RS", br. 87/2020) koji uređuje portal "e-turista", ugostitelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste, isključivo preko centralnog informacionog sistema.

- Ukoliko ne prijave strance, ugostitelji su u prekršaju i o tome će biti obaveštena turistička inspekcija i služba za strance Ministarstva unutrašnjih poslova - kažu u resornom ministarstvu. - Uz to, lokalne samouprave su dužne da sve objekte za smeštaj, unesu u CIS.

Izvor: Vebsajt Novosti, V.N., 23.09.2020.
Naslov: Redakcija