Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: Postupaka vezanih za maloletničko nasilje, koji se vode u Prekršajnom sudu, od početka 2019. godine ima 108


Teško je izmeriti krivicu kada deca postanu nasilnici. Ali zato postoje zakoni pred kojima roditelji odgovaraju za ponašanje svoje dece. Koliko njih je kažnjeno poslednjih godinu dana i zašto?

Zakon kaže da roditelj može biti novčano kažnjen 30–100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga.

Međutim, postupaka vezanih za maloletničko nasilje, koji se vode u Prekršajnom sudu, od početka godine ima 108 i zapravo se krivci terete da su prekršili Zakon o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 i 24/2018).

U toku cele prošle godine, bilo je 69 takvih slučajeva, a do sada je skoro trećina rešena.

"Prema ovoj evidenciji nije kažnjen nijedan roditelj jer nisu podneti zahtevi, barem ono što mi imamo u evidenciji. Od 20 predmeta koji su rešeni, svi se odnose isključivo na mlađe i starije maloletnike. Nema roditelja, odnosno, u ovih 20 nema. U ovih preostalih nerešenih to možemo znati tek kada se postupci okončaju, da li je protiv roditelja podnošeno i da li su oni kažnjeni", kaže Slobodan Mladenović, v. d. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu.

Kazne za maloletnike, koje propisuje Zakon o javnom redu i miru, kreću se 10–150.000 dinara, a može biti dosuđen i zatvor do 30 dana.

U Prekršajnom sudu kažu da, u odnosu na ukupan broj slučajeva, onih sa vršnjačkim nasiljem nema mnogo, ali naglašavaju da je svaki teži prekršaj maloletnika zabrinjavajući. A šta kažu u školama?

"Nekada ima potrebe i za više razgovora i to je jedan proces. Roditelji reaguju različito. Najčešće, na svu sreću, reaguju vrlo razumno. Čak budu zahvalni školi što reaguje i na ono što oni kažu da su sitnice. Ali ima roditelja koji imaju različite aršine za sopstveno i za tuđu decu", kaže Zorica Panić, psiholog Desete beogradske gimnazije.

Osim za nasilje, roditelji mogu biti kažnjeni i ako njihovo dete ima neopravdane izostanke. Do polovine marta ove godine za to je pokrenuto 57 prekršajnih postupaka i doneto šest odluka, a izrečene su dve novčane kazne od po 5.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Stefan Đurić, 24.09.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija