Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI: Za advokatske komore Beograda i Vojvodine Nacrt zakona je neprihvatljiv, te predlažu Ministarstvu pravde da shodno odredbi člana 67. stav 3. Ustava RS odredi samo kada je pravna pomoć besplatna


Razmatrajući Nacrt zakona o besplatnoj pravnoj pomoći predstavnici upravnih odbora advokatskih komora Beograda i Vojvodine zaključili su da je taj Nacrt zakona neprihvatljiv za advokaturu, kao samostalnu i nezavisnu službu pružanja pravne pomoći, a kako je Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006) propisano.

Kako se navodi u saopštenju navedenih advokatskih komora, advokatura se neće odreći svog ustavnog položaja kada je u pitanju pružanje pravne pomoći, jer pravna pomoć je jedinstvena i ne može se deliti na besplatnu i onu koja to nije.

Predloženi Nacrt zakona je konfuzan i protivrečan, dodaje se u saopštenju.

Advokatura stoga predlaže Ministarstvu pravde da shodno odredbi člana 67. stav 3. Ustava odredi samo kada je pravna pomoć besplatna.

USTAV REPUBLIKE SRBIJE ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006)

Pravo na pravnu pomoć

Član 67

Svakome se, pod uslovima određenim zakonom, jemči pravo na pravnu pomoć.

Pravnu pomoć pružaju advokatura, kao samostalna i nezavisna služba, i službe pravne pomoći koje se osnivaju u jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa zakonom.

Zakonom se određuje kada je pravna pomoć besplatna.

Izvor: Vebsajt Advokatske komore Beograda, 28.09.2016.
Naslov: Redakcija