Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFORMA PRAVOSUĐA: Primena alternativnog rešavanja sporova jedan je od načina da se sudstvo rastereti i učini efikasnijim. Troškovi arbitražnog postupka u domaćim sporovima znatno su niži od sudskih


Pred privrednim sudovima u Srbiji u 2015. godini bilo je 34.322 predmeta, a na kraju godine ostala je nerešena gotovo jedna trećina njih, od kojih je jedan broj stariji od dve, a neki čak između pet i deset godina, ukazala je ministarka pravde, Nela Kuburović.

Kako je navela, upravo je primena alternativnog rešavanja sporova jedan od načina da se sudstvo rastereti i učini efikasnijim, što, dodala je, predstavlja jedan od ključnih ciljeva.

Ministarka je, otvarajući okrugli sto o arbitraži u Privrednoj komori Srbije (PKS), rekla da je velika opterećenost Privrednog suda u Beogradu, te da gotovo više od polovine starih, nerešenih predmeta ostaje u Beogradu, iako ovde postoji najviše medijatora.

Ona je dodala da Ministarstvo radi na tome da veliki deo materije sudova prenese na nosioce javnih ovlašćenja, izvršitelje i javne beležnike, kao i da nastoji da unapredi i položaj medijatora.

"Imamo 392 medijatora, a samo u Beogradu 187. Treba raditi na promociji medijatora i nadamo se da ćemo kroz saradnju sa PKS-om to i da ostvarimo", rekla je ona.

Kuburović je navela i da će Ministarstvo nastojati da izmenama Zakona o sudskim taksama ("Sl. glasnik RS", br. 28/94, 53/95, 16/97, 34/2001 - dr. zakon, 9/2002, 29/2004, 61/2005, 116/2008 - dr. zakon, 31/2009, 101/2011, 93/2012, 93/2014 i 106/2015) učini finansijski podsticaj, i da strane, koje su započele sudski postupak, imaju olakšice, ukoliko se ipak odluče za rešavanje spora putem medijacije.

Prednosti arbitražnog rešavanja sporova imaju privrednici, država i ekonomija u celini, izjavio je predsednik PKS, Marko Čadež, i dodao da je potrebno da se podigne svest privrednika da koriste domaću arbitražu, jer je brži i jeftiniji od sudskog postupka.

"Privrednici dolaze brzo i povoljno do odluke koju mogu da izvrše u zemlji i svetu, umesto dugog i skupog sudskog procesa, država rasterećuje sudstvo i povećava njegovu efikasnost, a to doprinosi ekonomiji u celini jer se povećava atraktivnost kao investicione destinacije", rekao je Čadež na okruglom stolu posvećenom arbitraži u privrednim sporovima u PKS.

Govoreći o prednostima Stalne arbitraže pri PKS, Čadež je rekao da da je ona dokazana i u praksi, jer istraživanja pokazuju da se u 85 odsto sporova sve stranke odlučuju za arbitražnu instituciju, a ne za ad hok arbitražu, kao i da je trajanje postupka pred stalnom arbitražom maksimalno šest meseci od konstituisanja arbitražnog veća.

"Prošle godine prosečno trajanje proseca je bilo 4,4 meseca od konstituisanja veća i to nije loš rezultat u okolnostima u kojima radimo", rekao je Čadež.

On je dodao da su troškovi arbitraže predvidivi, kao i da su troškovi arbitražnog postupka u domaćim sporovima znatno niži od sudskih, kao i da je vođenje međunarodnih sporova jeftinije nego vođenje sporova pred sličnim institucijama u svetu.

"Ako pogledamo slučaj dva domaća privrednika, čija je vrednost 10.000 evra, troškovi domaće arbitraže iznosiće oko 1.300 evra, dok bi ih samo sudski troškovi koštali oko 2.200 evra", predočio je Čadež.

Uvođenje Stalne arbitraže pri PKS sredinom godine, koja je sada nadležna i za domaće i za međunarodne sporove, značajan je korak u modernizaciji arbitraže, dodao je Čadež.

On je objasnio da je arbitražni postupak jednostepen, odnosno ne postoji mogućnost žalbe, te je odugovlačenje i odlaganje izvršenja svedena na minimum.

"Odluka pred Stalnom arbitražom u Srbiji ima snagu izvršne sudske odluke i moguće ju je izvršiti u više od 150 zemalja sveta", rekao je Čadež i dodao da strane same biraju arbitra.

Postupak pred arbitražom je poverljiv, rasprave nisu javne, identitet stranaka se ne može otkriti, a arbitražne odluke se ne objavljuju.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija