Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: DVT traži hitan postupak za izbor Tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca viših i osnovnih javnih tužilaštava


Državno veće tužilaca (DTV) dostavilo je Vladi Republike Srbije listu sa tri kandidata za novog Tužioca za ratne zločine, kao i listu kandidata za javne tužioce u 28 viših i osnovnih javnih tužilaštava.

U dopisu, DVT je izneo molbu da Vlada razmotri liste na prvoj narednoj sednici i predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije radi izbora tužilaca.

DVT je predložilo i da parlament odluku o izboru Tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca donese po hitnom postupku.

Hitan postupak se predlaže s obzirom na to da je neophodno da se izvrši izbor Tužioca za ratne zločine i javnih tužilaca u višim i osnovnim javnim tužilaštvima, naveo je DVT u obrazloženju.

Na listi kandidata DVT za tužioca za ratne zločine nalaze se Snežana Stanojković, Milan Petrović i Dejan Terzić.

Kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika biće izabran za novog Tužioca za ratne zločine.

Nakon izbora koji su sprovedeni krajem 2015. godine, Tužilaštvo za ratne zločine nije dobilo šefa. Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016. godine, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Što se tiče 33 viših i osnovnih tužilaštava koja nemaju šefa, DVT je Vladi predložio kandidate za tužioce 28 javnih tužilaštava u Srbiji, dok će za preostala četiri tužilaštva koja nemaju šefa, konkurs biti ponovljen iz objektivnih razloga, dok se u jednom se čeka dodatna dokumentacija. Oglas za izbor 88 javnih tužilaca objavljen je u septembru 2015. godine, u decembru je DVT dao Vladi predlog sa listama kandidata za šefove 55 tužilaštava, dok liste sa kandidatima za 33 tužilaštva uopšte nisu bile poslate Vladi.

Novi sastav DVT koji radi od maja, opredelio se u slučaju izbora za tužioce viših i osnovnih javnih tužilaštva da Vladi predloži po jednog najboljeg kandidata, odnosno dvoje - tamo gde su kandidati imali jednak broj bodova ili je razlika u bodovima manja od jedan.

U tom najvišem tužilačkom organu ističu da je ovo prvi put da DVT štiti samostalnost tužilaca od političkog uticaja na njihov izbor, što je od posebne važnosti za ostvarivanje ciljeva iz pregovaračkog Poglavlja 23 koje se bavi pitanjima pravosuđa.

Izvor: Vebsajt 021, 28.09.2016.
Naslov: Redakcija