Zastava Bosne i Hercegovine

POVERENIK: Za naknadu troškova prevoza u vezi sa otvarivanjem nekog prava iz zdravstvene zaštite, potrebna samo potvrda ustanove o neophodnosti putovanja, ne i medicinska dokumentacija


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je da je za troškove naknade prevoza u vezi sa otvarivanjem nekog prava iz zdravstvene zaštite, potrebna samo potvrda ustanove o neophodnosti putovanja, a ne i medicinska dokumentacija.

Postupajući po nalogu Poverenika, filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Mačvanski okrug je tokom septembra u 648 dosijea odvojila medicinsku dokumentaciju od potvrda o potrebi putovanja u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite.

Takođe, komisija filijale je trajno uništila izdvojene specijalističke izveštaje i otpusne bolničke liste, saopšteno je iz kabineta Poverenika, Rodoljuba Šabića.

Poverenik je postupak nadzora u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje filijali za Mačvanski okrug, sproveo na osnovu predstavki osiguranika.

Poverenik ocenjuje da je dobro što je povodom upozorenja, direktor Republičkog fonda odmah uputio svim filijalama instrukciju za postupanje u postupku utvrđivanja prava na naknadu troškova prevoza.

U instrukciji se ukazuje da je dovoljan osnov za ostvarivanje prava potvrda o potrebi putovanja, a da za zahtev korisniku da dostavi medicinsku dokumentaciju ne postoji valjan pravni osnov ni svrha, te da predstavlja nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.09.2015.