Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: Poslednjim izmenama propisa brisana je odredba da nastavniku, vaspitaču ili stručnom saradniku prestaje radni odnos na kraju školske godine u kojoj napuni 40 godina staža ili 65 godina života


Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije izdala je saopštenje u kome se izražava neslaganje sa novonastalim stanjem u pogledu penzionisanja žena zaposlenih u obrazovanju.

Kako se navodi u saopštenju, izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 52/2011, 55/2013, 35/2015 - autentično tumačenje i 68/2015), koje su na snazi od 12. avgusta 2015. godine, brisana je odredba da nastavniku, vaspitaču ili stručnom saradniku prestaje radni odnos na kraju školske godine u kojoj napuni 40 godina staža ili 65 godina života, dok se Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015),koji će početi da se primenjuje 11. oktobra 2015. godine, predviđa obavezno penzionisanje žena sa navršenih 60 godina i 6 meseci života.

Navedenim zakonskim rešenjima su žene, zaposlene u obrazovanju, diskriminisane po više osnova. Na prvom mestu, odredbe o penzionisanju se odnose samo na žene, a ne i na muškarce u obrazovanju, što je veoma gruba rodna diskriminacija, zabranjena Ustavom Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), dodaje se u saopštenju.

U Uniji smatraju da je na ovaj način ženama oduzeta mogućnost da zarade svoju punu penziju, jer im se praktično oduzima 4,5 godine mogućeg staža. Time se žene zaposlene u obrazovanju dovode u neravnopravan socijalni položaj u odnosu na muškarce zaposlene na istim poslovima, što je takođe diskriminišuće.

Zbog toga, kako navode, u navedenim zakonima postoje i elementi starosne diskriminacije, jer se tim izmenama zaposlene stare 60 godina i 6 meseci praktično proglašavaju nesposobnima i nekorisnima u radu, za razliku od njihovih muških kolega.

U saopštenju se navodi da se nastavni proces ne može odvijati bez nastavnika i stručnih saradnika i da se penzionisanjem istih neće ugasiti radna mesta, nego će se na ta mesta primiti novi zaposleni. Dakle, argument racionalizacije pada u vodu u ovom slučaju, jer će se umesto plate za to radno mesto isplaćivati i plata novom zaposlenom i penzija prerano penzionisanom.

Takođe iz Unije upozoravaju na objektivnu mogućnost da ove zakonske odredbe budu primenjivane veoma selektivno, samo na deo javnog sektora, naročito zbog sve učestalijih informacija da u nekim drugim službama, takođe javnim, ove odredbe neće biti obavezujuće. 

Izvor: Vebsajt Unije sindikata prosvetnih radnika, 29.09.2015.