Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

TUŽIOCI PODNOSE KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV POJEDINIH ADVOKATA


Protiv pojedinih advokata koji su odbili da se pojave na poslu po službenoj dužnosti, tužioci su podneli krivične prijave, potvrdio je za Danas Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije. Na taj način su se obistinile najave advokata, koji su na protestnom skupu ispred Palate pravde rekli da će Ministarstvo pravde krivičnim prijavama pokušati da prekine obustavu rada koja ulazi u svoju treću nedelju.

- U početku smo mislili da je u pitanju provokacija, ali se ispostavilo da je Ministarstvo pravde stvarno vršilo pritisak na pojedine tužioce da zovu advokate i da ukoliko ovi kažu da protestuju, da podnose krivične prijave, navodi Đorđević i dodaje da trenutno ne poseduje informaciju protiv koliko advokata je podneta krivična prijava. On je objasnio da tužilaštvo funkcioniše po principu apsolutne subordinacije, što znači da oni moraju da postupe po nalogu Ministarstva pravde. Ipak, kako navodi, nekoliko tužilaca je pokušalo da se tome odupre.

- Jedna koleginica, koju ne želim da imenujem, odbila je da postupi po nalogu i insistirala na pismenoj instrukciji. Naravno, nije je dobila, kaže Đorđević. Prema njegovim rečima, razmatran je predlog advokata da po pozivu tužilaštva kažu da su na odmoru ili bolovanju i na taj način izbegnu krivičnu prijavu.

On dodaje da će država, ukoliko želi da se advokati pojavljuju po službenoj dužnosti, poput svakog klijenta morati da plati. „Nismo mi volonteri. Neka nas plate i angažuju, pa ćemo da se pojavimo“, kaže predsednik AKS.

Izvor: www.danas.rs, V. Jeremić