Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O TURIZMU: Propisano je ko može i pod kojim uslovima da bude turistički vodič. Novčanom kaznom od 150.000 do 350.000 dinara kazniće se svako fizičko lice koje obavlja ovaj posao bez položenog stručnog ispita


Licencirani vodiči Srbije kažu da u glavnom gradu opet rade strani vodiči bez dozvole. Dok je bilo kontrola u junu i julu situacija je bila nešto bolja, sada opet idu grupe stranih turista sa zastavicama koje nose nelicencirani vodiči. Ništa se, tvrde, bitno nije promenilo, a i oni koji ovaj posao rade “na crno” očigledno znaju da nema rizika i da ih niko neće kazniti.

Ovih dana prepričavamo slučaj koji se nedavno desio u Bosni kada je turistička inspekcija zaustavila autobus sa stranim turistima i naplatila kaznu od 800 evra jer nisu imali lokalnog vodiča. Pitali smo se kako tamo može, a ovde ne. Grupe kineskih turista su donedavno u Beogradu zbog kontrola, makar pokušavali da sakriju da nisu angažovali lokalne vodiče, što im je obaveza, a sada su se opet oslobodili i vode ih njihovi vodiči po centralnim gradskim lokacijama. Ima mnogo i grupa iz Turske, to su jeftine ture koje u Srbiju dolaze autobusima i takođe ne poštuju propise. Iz Turističke inspekcije napominju da od jula, kada su sprovedene akcije, nije bilo posebnih kontrola, ali ni prijava na račun nelegalnih vodiča. Kako kaže Dunja Đenić, pomoćnik ministra turizma za inspekcijske poslove, redovne kontrole se nastavljaju posebno u Beogradu.

- Mnogo je značilo što smo organizovali ove akcije i što smo registrovali ovakav problem. Sama informacija da su kontrole u toku ispostavila se kao upozorenje mnogima da ovaj posao ne može da se radi bez licence. Napravili smo saradnju sa policijom i prekršajnim sudom i sada imamo procedure koje lako mogu ponovo da se primene tokom kontrola. Dobro je da smo napravili tu saradnju jer sada i u slučaju da zateknemo nelegalnog stranog vodiča možemo po skraćenom postupku da ga dovedemo do prekršajnog suda, što ranije nije bio slučaj. Dešavalo se da oni odmah napuste zemlju i pre nego što budu sankcionisani za takvo ponašanje. Uputili smo i pisma pojedinim ambasadama o sprovedenim kontrolama, a to je ujedno i obaveštenje da grupe njihovih građana koje dolaze turistički u Srbiju moraju da imaju angažovanog vodiča u našoj zemlji - objašnjavaju iz Ministarstva turizma i omladine.

Početkom ove letnje sezone turistički vodiči uputili su pismo, koje je potpisalo njih 170, i u kome su upozorili da svakodnevno na turističkim atrakcijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim mestima po Srbiji susreću strane grupe bez srpskog licenciranog vodiča. Kako su naveli, problem je što oni pre svega krše Zakon o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 17/2019) koji precizno reguliše ovu oblast, a onda i daju pogrešna objašnjenja u vezi sa našim kulturno-istorijskim spomenicima, istorijom i kulturom. Zakon o turizmu predviđa ko može i pod kojim uslovima da bude turistički vodič, a novčanom kaznom od 150.000 do 350.000 dinara trebalo bi da se kazni svako fizičko lice koje obavlja ovaj posao bez položenog stručnog ispita. Inače, tokom kontrola u junu polemisalo se i o tome da su nelegalni vodiči koje je inspekcija zatekla dobijali samo opomene, ali da nisu platili kazne što bi, smatraju, bilo mnogo korisnije i delotvornije.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 27.08.2023.
Naslov: Redakcija