Zastava Bosne i Hercegovine

STRATEGIJA RAZVOJA INFORMACIONOG DRUŠTVA I INFORMACIONE BEZBEDNOSTI U RS ZA PERIOD OD 2021. DO 2026. GODINE: Strategija obuhvata oblasti informaciono društvo i informaciona bezbednost, čije je dalje razvijanje preduslov za potpunu digitalizaciju društva


Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti i utvrdila viziju razvoja informacionog društva do 2026. godine definisanjem ključnih mera i aktivnosti, saopštila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je tim povodom istakla da Srbija prepoznaje značaj digitalizacije i informacione bezbednosti, što zavidni rezultati u ovoj oblasti i pokazuju.

Strategija, koja je usvojena na predlog resornog ministarstva, obuhvata dve važne oblasti – informaciono društvo i informacionu bezbednost, čije je dalje razvijanje preduslov za potpunu digitalizaciju društva, objasnila je ministarka.

Ona je navela da je donošenje i implementacija strateškog dokumenta u oblasti razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti važna kako bi se nastavilo sa daljim unapređenjem digitalnih znanja i veština svih građana, podizanje kapaciteta zaposlenih i u javnom i u privatnom sektoru za korišćenje novih tehnologija, kao i unapređenje digitalne infrastrukture u obrazovnim ustanovama.

Pored toga, kako je napomenula, neophodno je nastaviti i intenzivirati aktivnosti na digitalizaciji usluga i poslovanja u javnom i privatnom sektoru, a uz sve to veoma je važno unapređivati informacionu bezbednost prvenstveno razvojem kapaciteta nadležnih institucija, podizanjem svesti građana, podsticanjem javno-privatnog partnerstva i unapređenjem regionalne i međunarodne saradnje.

Strategiju razvoja informacionog društva i informacione bezbednosti za period od 2021. do 2026. godine, sa Akcionim planom koji detaljno razrađuje aktivnosti do 2023. godine, Vlada je usvojila na sednici održanoj 26. avgusta 2021. godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 26.08.2021.
Naslov: Redakcija