Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali niko za to nije tražio dozvolu


Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da svi lekovi na bazi kanabisa sa tačno utvrđenom i dokazanom koncentracijom mogu da uđu u Srbiju, ali niko za to nije tražio dozvolu. 

- Takvi lekovi sa precizno utvrđenom koncentracijom kanabisa i danas i juče i sutra mogli su i mogu da uđu u zemlju - rekao je Lončar novnarima, nakon što je obišao Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Odluku o legailzaciji kanabisa u medicinske svrhe, kako je rekao, ne donosi Ministarstvo već struka koja se složila da svaki proizvod koji ima tačno naznačen procenat i tačnu koncetraciju kanabisa može da dobije dozvolu i uđe u zemlju i dodao da upotreba kanabisa u medininske stvrhe nije tabu tema za Ministarstvo.

- Ne možemo da dozvolimo da imamo supstance u kojima se ne zna tačna koncentracija kanabisa. Na primer, imamo ulje kome ne znamo tačnu koncetraciju kanabisa, šta će se desiti ako ga neko uzme i dese se poledice, ko će biti kriv - država jer je to dozvolila - rekao je ministar.

Podsetio je da neke zemlje lelagizuju, neke povlače dozvole i da postoje razna mišljenja.

Lončar je potvrdio i da će se raditi na istraživanju zdravlja nacije.

Podsetio je da je Ministarstvo uradilo istraživanja o upotrebi anitbiotika i intrahispitalnim infekcijama.

Istraživanja su obavljena kako bismo imali tačno definisane podatke dokle smo stigli za vreme mandata, rekao je Lončar.

Izvor: Vebsajt Blic, 29.08.2019.
Naslov: Redakcija