Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU PRIMENE OVLAŠĆENJA SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA: Novina je precizno i jasno definisanje rada redarske službe na javnim događajima i manifestacijama


Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je novi Pravilnik o načinu primene ovlašćenja službenika obezbeđenja ("Sl. glasnik RS", br. 59/2019) koji propisuje način rada službenika i redara u vršenju redarske službe na javnim skupovima.

U izjavi za Tanjug Aleksandar Nedić, sekretar Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije kaže da do novog pravilnika dolazi posle izmena Zakona o privatnom obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 104/2013, 42/2015 i 87/2018), i dodaje da je stari pravilnik samo modifikovan.

"Ono što je novina je redarska služba - gde se precizno i jasno definiše rad redarske službe u smislu javnih događaja i manifestacija ", rekao je Nedić i dodao da je jedna od najvećih novina upotreba biber spreja za radnike obezbeđenja.

Kako je istakao, Pravilnik i Zakon definišu slučajeve u kojima radnik obezbeđenja može da upotrebi biber sprej i dodaje da je to ukoliko dođe do nereda ili ugrožavanja bezbednosti štićenog objekta odnosno ako je ugrožena bezbednost ljudi pa su se stekli uslovi za upotrebu sile pa i tog spreja.

Privatno obezbeđenje sa vatrenim oružjem po pravilu se angažuje pri trasportu novca, kaže on i dodaje da je u pravilniku izričito određeno kada i kako se vatreno oružje upotrebljava.

"Trenutno u Srbiji postoji preko 400 licenciranih pravnih lica koji imaju licence izdate od MUP-a, a oni poseduju preko 800 licenci za obavljanje ovih poslova s tim da jedna firma može da ima više licenci", kaže Nedić i dodaje da ove firme imaju preko 35.000 zaposlenih na ovim poslovima, a da je prosek plata u ovom sektoru između 30.000 i 35.000 dinara.

Iako je pravilnik precizan on napominje da ipak postoje problemi pre svega oko "bezbednosne kulture samog stanovništva" što bi doprinelo da bolje razumeju šta radnik fizičkog ovlašćenja radi i koja su njegova ovlašćenja.

"Potrebno je uraditi niz edukacija iz bezbednosne kulture kao što radi MUP", kaže on i objašnjava da bi to pomoglo ljudima da shvate da je radnik tu zbog njih kao i da pomogne postojećim bezbednosnih službama.

Izvor: Vebsajt Novosti, 29.08.2019.
Naslov: Redakcija