Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O VISINI NAKNADE ZA TEKUĆE ODRŽAVANJE STAMBENIH ZGRADA, JAVNOG PREDUZEĆA "GRADSKO STAMBENO": Odobreno poskupljenje i do 50 odsto. Cena održavanja zgrade bez lifta je 8,93 dinara po kvadratu stambene površine, bez PDV-a, a za zgrade u kojima postoji lift 14,27 din/m2, bez PDV-a


Beograđani čije stambene zgrade održava JP "Gradsko stambeno" ubuduće će ovu uslugu plaćati i do 50 odsto skuplje!

Nadzorni odbor ovog preduzeća doneo je 17. jula Odluku o povećanju cena redovnog ili tekućeg održavanja, koju je 15. avgusta potpisao i odobrio gradonačelnik Beograda, čime je ona već dan kasnije stupila na snagu. Stanovnici prestonice će tako, samo za održavanje i čišćenje zgrada, kao i platu upravnika, svakog meseca morati da izdvajaju više od 2.000 dinara.

Podsetimo, Beograđani su redovno održavanje preko "Gradskog stambenog", u zgradama sa liftom, do sada preko računa "Infostana" plaćali 11,47 dinara po kvadratu (sa PDV-om), a po novoj ceni to će biti čak 17,12 dinara, što je povećanje od preko 49 odsto. Nešto manji ceh imaće oni u zgradama bez lifta koji su izdvajali 7,44 dinara po kvadratu, a ubuduće će morati 10,72, što je povećanje od 44 odsto.

U praksi to znači da će stanari koji imaju prosečan stan od 60 kvadrata, u stambenom objektu sa liftom, umesto dosadašnjih 686,2 ubuduće mesečno plaćati 1.027,2 dinara.

- Gradonačelnik Beograda doneo je 15.8.2018. godine Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o visini naknade za tekuće održavanje stambenih zgrada, javnog preduzeća "Gradsko stambeno", sa odlukom ("Sl. list Grada Beograda", br. 77/2018) kojim se daje saglasnost na zahtev preduzeća da se koriguje visina naknade za tekuće održavanje stambenih zgrada. Isto je stupilo na snagu dan kasnije. Nova cena održavanja zgrade bez lifta je 8,93 dinara po kvadratu stambene površine, bez PDV-a, a nešto viša je za zgrade u kojima postoji lift i iznosi 14,27 din/m2, bez PDV-a - potvrdili su iz "Gradskog stambenog".

Međutim, veoma je interesantno obrazloženje zahteva za povećanje cene koje je ovo preduzeće uputilo gradonačelniku, a u kojem se pozivaju na odluku Skupštine grada od 26. juna ove godine. Naime, Skupština je tada donela odluku o minimalnoj visini iznosa tekućeg ili redovnog održavanja zgrada u iznosu od 360,85 dinara u zgradama bez lifta, odnosno 469,11 za zgrade sa liftom.

"Stambeno" je, pak, kako stoji u dokumentu "analizom važećih cena usluga koje ovo preduzeće pruža, došlo do zaključka da 120.165 stanova trenutno plaća nižu cenu tekućeg održavanja od propisane minimalne cene sadržane u odluci". Pa su rešili ne da onima koji plaćaju manje (stanovi ispod 40 kvadrata) nametnu "minimalac", već da svima poskupi usluga i do 50 odsto.

Izvor: Vebsajt Blic, Suzana Luković, 29.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija