Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT AMANDMANA NA USTAV RS: Uskoro dodatni okrugli sto o ustavnim izmenama


Ministarstvo pravde uskoro će završiti novi tekst ustavnih amandmana, koji će biti u potpunosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije. Nakon toga će biti organizovan još jedan okrugli sto, na kome će biti predstavljen novi tekst amandmana i otklonjene eventualne nesuglasice, navela je ministarka pravde Nela Kuburović u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije u okviru pregovaračkog Poglavlja 23, kao i o predstojećim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Fabrici je pozdravio organizovanje dodatnog okruglog stola od strane Ministarstva pravde i ukazao na to da je potrebno pronaći kompromis, kojim će biti zadovoljne sve zainteresovane strane.

Takođe, on je pozitivno ocenio predstojeće javne debate u vezi sa ustavnim amandmanima za čiju će organizaciju biti nadležan Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, ukoliko Narodna skupština usvoji inicijativu Vlade za izmenu Ustava u oblasti pravosuđa, za šta je potrebna dvotrećinska većina narodih poslanika.

Kuburovićeva je, govoreći o zakonodavnoj aktivnosti, istakla da je posle više godina usaglašen tekst Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji se trenutno nalazi na mišljenju kod nadležnih ministarstava, nakon čega će biti prosleđen Vladi na usvajanje.

Pored tog nacrta, Vladi će na usvajanje biti prosleđen i Nacrt zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je dobio pozitivno mišljenje kako Evropske komisije, tako u "Eurodžasta", istakla je ministarka.

Ona je rekla da Ministarstvo pravde očekuje i mišljenje Evropske komisije o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, za koji je takođe planirano da se do kraja godine nađe pred narodnim poslanicima.

Izvor: Vebsajt Vlade, 29.08.2018.
Naslov: Redakcija