Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Predviđeno je pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila, te kazne za vozače koji "nasilnički voze" ili obilaze vozila koja propuštaju pešake. Novine su i preticanje traktora, bicikala, ali ne u nepreglednoj krivini, već u bezbednoj situaciji, kazne za kamione koji ne ostave dovoljno prostora za preticanje, uvođenje video nadzora u auto školama tokom polaganja testova, video nadzor za tehničke preglede


Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon i 9/2016 - odluka US), koje će između ostalog uvesti i pooštravanje ograničenja dozvoljene količine alkohola u krvi na 0,2 promila, za 15-ak dana naći će se pred Vladom Republike Srbije, a za mesec ili dva ući u skupštinsku proceduru, najavljuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Osim tih izmena, Zakon će predviđati i pooštravanje kazne za vozače koji "nasilnički voze", odnosno koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, preko 220 kilometara na sat na autoputu, pretiču preko pune linije...

"Kada neko vozi sa dva promila alkohola u krvi, on to vozilo onda koristi kao sredstvo za izvršenje teškog dela. Ti moraju da shvate da će jedna od mera biti i oduzimanje vozila. Vozilo se privremeno oduzima, na licu mesta. Policija ne oduzima vozilo, zna se šta je zakon - sud daje konačnu presudu u zavisnosti da li se dokazalo to ili nije", rekao je Stefanović.

On je rekao i da će se vozilo privremeno oduzimati i u slučajevima da neko vozi bez bilo kakve dozvole ili ukoliko neko odbija da se podvrgne testiranju na alkohol.

Zakon predviđa i smanjenje kazni za određene prekršaje sa 25.000 na 10.000, kao i manje kaznenih poena.

"Shvatili smo da su neki administrativni prekršaji, koje ljudi zaborave, na primer isticanje vozačke ili saobraćajne dozvole ili izgubljene tablice - nema potrebe da građani snose kaznene poene i plaćaju visoke kazne. Ali negde treba povećati kazne - kao što su korišćenje mobilnih telefona, nevezivanje pojaseva, sve što utiče na bezbednost saobraćaja", ukazao je Stefanović.

Visoka kazna predviđena je i za obilaženje vozila koje je stalo da propusti pešaka, a Stefanović kaže da je cilj bio da se takvi prekršaji istaknu kao nedozvoljeni.

Neke od izmena su i one koje se odnose na prevoz dece.

"Do sada je praksa pokazala da deca koja se prevoze nebezbedno utiču da deca mogu biti ozbiljno povređena i njihovi životi u opasnosti", rekao je Stefanović.

On je kao novine najavio i preticanje traktora, bicikala, ali ne u nepreglednoj krivini, već u bezbednoj situaciji, kazne za kamione koji ne ostave dovoljno prostora za preticanje, uvođenje video nadzora u auto školama tokom polaganja testova, video nadzor za tehničke preglede i slično.

"Ni ovaj zakon nije idealan, ali je značajno bolji od svih prethodnih i možemo da kažemo da će uticati značajno na povećanje bezbednosti", rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je Zakon nakon dugog razmatranja sa Evropskom komisijom i stručnih rasprava došao do finala i da će se za petnaestak dana naći pred Vladom Republike Srbije, koja će ga poslati parlamentu.

"Nadam se da će za nekih mesec ili dva, u zavisnosti od rada parlamenta ovaj zakon ući u skupštinsku proceduru i biti usvojen. A da će njegova puna primena biti do kraja 2017. godine", rekao je Stefanović.

Izvor: Vebsajt Politika, 28.08.2017.
Naslov: Redakcija