Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Upravnik zgrade, ni profesionalni upravnik, ni prinudni upravnik zgrade, nema prava da stanarima ulazi u stan, niti da kontroliše ko se nalazi u stanovima zgrade. Prema Ustavu RS, stan je nepovrediv i samo nadležni policijski organi po strogoj proceduri mogu da uđu u stan mimo volje vlasnika. Prema Zakonu, stanari mogu sami između sebe da izaberu upravnika stambene zgrade, a ukoliko žele mogu i da angažuju profesionalnog upravnika stambenih zgrade. Upravnici zgrada koje komšije biraju sami između sebe nemaju obavezu da polažu nikakve ispite da bi obavljali ovaj posao, već to moraju da urade samo profesionalni upravnici stambenih zgrada


Upravnici zgrada samo su zastupnici volje stanara, sva vlast ostaje u rukama stanara, dok upravnik ima ovlašćenje samo da sprovodi volju stanara i lako je smenjiv, rekla je pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovana Atanacković.

Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016), krajnji rok da zgrade dobiju upravnike je šest meseci po uspostavljanju registara. "Stanari bi trebalo da se odluče da li žele upravnika ili profesionalnog upravnika. Sačekaćemo da vidimo kako će stanari da se snađu, kako će izabrati, da li će izabrati nekog od stanara ili nekog od licenciranih upravnika ili nekog od novih profesionalnih upravnika", dodala je Atanacković.

Posle toga, građani će moći da prijave da u njihovoj zgradi nema dogovora i da sami stanari žele da dobiju prinudnog upravnika, dodaje, kako bi neko došao i pomogao im da se organizuju da naprave sistem upravljanja.

"Taj prinudni upravnik biće tu dok se stanari ne organizuju. Videćemo benefite takvog upravljanja, kad imate koga da pozovete 24 sata dnevno, za sve probleme, od buke do kvara, imaćete kol centar i nekoga ko će rešavati vaše probleme."

Atanacković je rekla da u nekim zgradama već postoje takvi zahtevi, ali da treba sačekati, da prođu predviđeni rokovi.

Profesionalni upravnici moraju da prođu obuke i ozbiljan ispit, ne smeju da budu osuđivani, moraju taj posao da obavljaju na visokom nivou, plaćeni su za taj posao i imaju propisane obaveze.

Razlika između profesionalnog upravnika i upravnika koga odaberu stanare je u tome što profesionalni upravnik mora da radi sve što i upravnik " i dodatno". "A to je 24 sata dostupnosti stanarima, da im reši svaki problem, da se stara da se kvalitetno zgrada održava..", navodi Atanacković. Oni će posao obezbeđivati tako što ih pozovu stanari i zaključe ugovor sa stambenom zajednicom.

Povodom slučaja iz Novog Sada koji se pojavio na mrežama sa navodnom porukom jednog upravnika da će kontrolisati da li u stanovima borave prijavljena lica, Atanacković kaže da je taj slučaj "neverovatan" ako je istinit.

"Ako je ovo uopšte istina, prosto je smešno da je neko sebi dozvolio da tako nešto napiše. A ako je zaista tako, predlažem da se skupština stanara sastane već danas i takvo lice istog trenutka smeni", kaže.

Ona dodaje da je u slučaju da je profesionalni upravnik to uradio, istog trenutka bi mu bila oduzeta licenca.

"Sva moć upravnika je u rukama stanara, oni nisu izabrali nikoga da radi ovakve stvari, nego da zastupa njih interese i nema prava da ulazi u njih stanove i da traži to što je napisano", dodala je.

Atanacković je poručila da je svačije pravo je da takvu poruku napiše, a pravo stanara je da ga smeni.

Suština prinudne uprave u zgradama jeste da se nađe rešenje tamo gde sloge među stanarima nema, da i stanari u tim zgradama imaju priliku za organizovan sistem, kaže Atanacković.

"Ako nema sloge i saglasnosti, stanari će prijaviti lokalnoj samoupravi da zgrada ne funkcioniše, ili komunalnoj policiji da se zgrada nije registrovala, pa će oni sa liste postaviti profesionalnog upravnika toj zgradi da im objasni zašto je jasno da je važno da imaju organizovan sistem", kaže ona i dodaje da ta prinudna uprava traje dok se stanari ne organizuju.

Kako je objasnila, broj upravnika predviđen je na osnovu broja stambenih zgrada, uključujući i nelegalno izgrađene objekte.

U katastru nije upisano oko 50.000 stambenih zgrada, to govori da Srbiji treba veći broj upravnika. Nelegalne zgrade neće biti izostavljene iz sistema, cilj Zakona je bezbednost svih zgrada i jednake mogućnosti za sve, pa se i Zakon odnosi na sve, rekla je Atanacković.

Izvor: Vebsajt N1, 28.08.2017.
Naslov: Redakcija