Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Postoji zakonska mogućnost obavezne vakcinacije za odrasle


Po zakonu postoji mogućnost propisivanja obavezne vakcinacije za odrasle, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa Predrag Kon.

"Ono što je zakonski omogućeno, to je da bude ili obavezna ili preporučena u vanrednoj situaciji, kakva je ovakva jedna epidemija", rekao je Kon.

On je naglasio da ne može da ulazi u to šta o tome kaže Ustav, i dodao da on lično nije za obaveznu vakcinaciju svih i da misli da to nije neophodno.

"Ali jesam za obavezujuću vakcinaciju onih koji to iz moralnih razloga moraju da urade zbog profesije koju obavljaju", rekao je Kon, pominjući zdravstvene radnike.

Na pitanje šta se može očekivati kada deca krenu u školu od 1. septembra, Kon je rekao da je Agencija za lekove i medicinska sredstva jasno rekla da je vakcina bezbedna za uzrast od 12 do 17 godina.

"Šta se sad očekuje? Da nekolicina nas kaže da je (vakcinacija) obavezna, pa da izbiju protesti na ulicama?", rekao je epidemiolog.

Dodao je i da ako neko neće da vakciniše dete, onda "jednostavno treba da pristane na neke stvari koje će biti drugačije za njega", ali je rekao da ne može da pojasni kako bi to izgledalo.

Izvor: Vebsajt N1, 27.07.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija