Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKE O PRIVREMENIM MERAMA ZA BANKE I ZA DAVAOCE FINANSIJSKOG LIZINGA RADI UBLAŽAVANJA POSLEDICA PANDEMIJE COVID-19 U CILJU OČUVANJA STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Klijenti koji prihvate novi moratorijum neće imati nikakve obaveze prema bankama u narednih 60 dana, ali će svoje kredite otplaćivati dva meseca duže, a mesečna rata će im biti uvećana za nekoliko evra


Propisima koje je Narodna banka Srbije usvojila, svim dužnicima banaka i lizing kuća omogućeno je da na još dva meseca odlože svoje obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.

Dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, kao i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih još nije izmirio.

Banke sada imaju još tri dana da svojim klijentima – kako fizičkim licima, tako i preduzećima, ponude novi moratorijum, nakon čega će oni imati rok od 10 dana da se izjasne da li prihvataju ponuđeni zastoj u otplati ili ne.

Obaveštenje o ponudi banaka biće objavljeno do 31. jula na njihovim internet stranicama, a sadržaće informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Svi koji žele dodatna dva meseca zastoja u otplati kredita praktično ne moraju ništa da rade, jer ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja ne odbije ponudu, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Ako ipak proceni da mu je povoljnija opcija da nastavi sa redovnom otplatom kredita, dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke. Takođe, može da odustane od primene moratorijuma i tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.

Klijenti koji prihvate novi moratorijum neće imati nikakve obaveze prema bankama u narednih 60 dana, ali će svoje kredite otplaćivati dva meseca duže, a mesečna rata će im biti uvećana za nekoliko evra. Reč je o redovnoj dvomesečnoj kamati koju će banke obračunavati tokom moratorijuma, a zatim je pripisati ukupnom dugu i ravnomerno rasporediti na broj preostalih rata.

Nakon dvomesečnog moratorijuma, sledeća rata kredita koja će građanima i kompanijama stići na naplatu, praktično je oktobarska.

Novi moratorijum se primenjuje na obaveze po osnovu kredita i kreditnih proizvoda banke (poput minusa i kreditnih kartica), kao i drugih proizvoda banke (poput obaveza po osnovu instrumenata zaštite od kamatnog rizika koji su povezani sa kreditima i/ili kreditnim proizvodima, bankarskih garancija).

Moratorijum se ne primenjuje na obaveze za usluge platnog prometa (npr. provizija za izvršenje transakcija, naknada za održavanje računa), investicione usluge, brokersko-dilerske poslove, usluge u vezi sa sefovima i slično.

Da podsetimo, prvi moratorijum, odnosno mogućnost da na tri meseca - od početka aprila do kraja juna, zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu. Za moratorijum se odlučilo 94 odsto fizičkih lica koja imaju obaveze prema bankama, kao i 92,9 odsto firmi.

Izvor: Vebsajt Blic, 28.07.2020.
Naslov: Redakcija