Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Ministarstvo rada tvrdi da nijedna porodilja nije oštećena Zakonom


Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja tvrdi da nijedna porodilja nije oštećena Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018 - dalje: Zakon), koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine.

"Pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruje se u skladu sa važećim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i nijednoj porodilji koja je otpočela porodiljsko odsustvo po zakonu koji je važio do 30. juna 2018. nije usled donošenja novih propisa umanjena, odnosno izmenjena naknada zarade ili ukinuto neko od propisanih prava te nijedna porodilja nije oštećena novim propisom. Porodilje koje su ostvarile pravo po novim propisima koji se primenjuju od 1. jula 2018. godine takođe se ne mogu smatrati oštećenim jer nisu prethodno ostvarile neko pravo da bi im ono bilo umanjeno", navodi Ministarstvo.

Kako dodaju, najviše bi se mogle smatrati "oštećenim" više od 20.000 nezaposlenih porodilja kojima još uvek, zbog nedostatka budžetskih sredstava, ne može biti obezbeđena neka vrsta naknade zbog rođenja deteta osim roditeljskog dodatka.

Kako tvrde, veliki broj porodilja ostvaruje naknadu zarade u većem iznosu u odnosu na redovnu platu, jer su im sada u obračun uračunati svi prihodi na koje su platili poreze i doprinose u posmatranom periodu, a koji imaju karakter zarade.

"Veliki broj porodilja koje ostvaruju naknadu zarade u manjem iznosu, jer su radile kraći vremenski period ostvaruju i drugu vrstu naknade – ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, ukoliko su u posmatranom periodu bile angažovane po osnovu 'fleksibilnih oblika rada' (različitih ugovora...) i u zbiru njihovi prihodi se ne razlikuju od prihoda koje su ostvarivale dok su radile", tvrdi Ministarstvo.

Oni dodaju i da iznosi roditeljskog dodatka su višestruko veći, a za treće i četvrto dete isplaćuju se i u dužem periodu, tačnije deset godina.

Izvor: Vebsajt 021, 24.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija