Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O TRGOVINI: Sezonska sniženja mogu da budu dozvoljena najviše dva puta godišnje i to u julu i decembru. Akcijska prodaja ubuduće neće trajati duže od 31 dan, a trgovac će biti dužan da jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu, kao i da fizički izdvoji robu koja je na rasprodaji


30, 50 ili 77 odsto niže cene - natpisi na gotovo svim radnjama ovih dana. Zakonom o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019 - dalje: Zakon), koji je nedavno usvojila Narodna skupština, predviđa preciznija pravila i oblike sniženja cena robe.

Totalna rasprodaja, sale, sniženo, popust do 70 odsto, samo su neki od upadljivih natpisa koji ovih dana sa izloga mame potrošače u prodavnicu. Dobra prilika da obnovimo garderobu za put ili potrošimo na ono što nam možda i nije potrebno?

Da su sniženja marketinški trik slaže se i pravni savetnik Udruženja za zaštitu potrošača Marko Dragić.

"Takozvana lažna sniženja trebalo bi da spreči novi Zakon koji će jasno definisati kada su rasprodaje, što znači da ih neće biti više od dva puta godišnje", kaže.

"To će biti u decembru i u julu, a nakon toga proizvodi koji su se našli na sezonskom sniženju ne smeju više da se nađu u prodaji", navodi.

Takođe, akcijska prodaja ubuduće neće trajati duže od 31 dan, a trgovac će biti dužan da jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu, kao i da fizički izdvoji robu koja je na rasprodaji.

Izvor: Vebsajt RTV, 23.07.2019.
Naslov: Redakcija