Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Profesionalni upravnik bira se dvotrećinskom većinom glasova članova skupštine stanara. Izbor novog upravnika, registruje u roku od 15 dana od nastanka promene


Od polovine avgusta 2017. godine do sada 772 ljudi u Srbiji postali su profesionalni upravnici zgrada, a veći broj njih "upravlja" sa između 30 i 40 zgrada.

Mnogi od njih počeli da daju "otkaze" stambenim zajednicama u kojima su upravljali.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navelo je da ugovorom mora da bude utvrđen najduži rok za raskid ugovora u slučaju jednostranog zahteva.

"Na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) utvrđeno je da se promena, u ovom slučaju izbor novog upravnika, registruje u roku od 15 dana od nastanka promene", naveli su u Ministarstvu i dodali da se profesionalni upravnik bira dvotrećinskom većinom glasova članova skupštine stanara.

Ako je ugovorom utvrđeno da je otkazni rok profesionalnog upravnika mesec dana, a on obaveštenje o otkazu stavio krajem jula, stanari su dužni da mu isplate i ceo avgust mesec.

Izvor: Vebsajt Kurir, 26.07.2018.
Naslov: Redakcija