Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O RADU: Zakonom nije regulisan rad na lizing kao i rad agencija koje iznajmljuju radnu snagu


Primenom Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014 - dalje: Zakon), u proteklih godinu dana, u Srbiji je povećan broj zaposlenih za 6,5 odsto, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dodajući da je to jedan od najvažnijih efekata u primeni ovog zakonskog propisa.

On je naveo da je, zahvaljujući novim zakonskim ovlašćenjima inspekcije rada, zaposleno novih 6.478 radnika na osnovu rešenja te inspekcije, kao i to da "skoro potpuno iskorenjeno" zapošljavanje na osnovu ugovora o stručnom usavršavanju, gde nisu plaćani doprinosi.

Zahvaljujući primeni Zakona, odnosno na osnovu rešenja odgovarajućih inspekcija, više od 3.500 ljudi je zaposleno po odgovarajućem ugovoru, čime je od poslodavaca u državnu kasu uneto 119 miliona dinara, navodi ministar.

Zakonom su prvi put u Srbiji uvedena jasna pravila o tome kako se zasniva radni odnos i kako se gubi radno mesto, istakao je ministar naglasivši da nije bilo masovnih otpuštanja niti smanjivanja broja zaposlenih na neodređeno vreme. U proteklih godinu dana potpisano je 15 kolektivnih ugovora u javnom sektoru i još šest kod poslodavaca, čime je, tvrdi, zaštićen ogroman broj radnika.

Zahvaljujući ovom Zakonu je oko 630 radnika naplatilo svoje zaostale zarade na osnovu obračunskih listića kao javne isprave, u ukupnom iznosu od 79 miliona dinara, napomenuo je ministar.

On je dodao da je pri resornom Ministarstvu oformljena radna grupa koja se bavi istraživanjem efekata primene Zakona i koja bi trebalo da predloži šta eventualno u tom propisu treba menjati, kako bi efekti bili još bolji.

On je u tom smislu naveo da Zakonom nije regulisan rad na lizing kao i rad agencija koje iznajmljuju radnu snagu i dodao da bi do kraja 2015. godine trebalo da bude donet Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, kao I Zakon o socijalnom preduzetništvu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.07.2015.