Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA: Agencija za borbu protiv korupcije smatra da Predlog zakona i dalje sadrži izvesne rizike za korupciju


Predlog zakona o udžbenicima i dalje sadrži nedostatke i izvesne rizike za korupciju istaknuto je u mišljenju o proceni rizika koje je Agencija za borbu protiv korupcije uputila Narodnoj skupštini Republike Srbije i Vladi Republike Srbije.

Kako je navedeno, predložena rešenja sadrži nedostatke i izvesne rizike za korupciju koji se odnose na:

  • pitanja finansiranja nabavke udžbenika sredstvima republičkog budžeta,
  • postupak ocenjivanja i ekspertize,
  • sukob interesa,
  • izbor i praćenje udžbenika,
  • nedostatak kriterijuma za odlučivanje i
  • nepostojanje propisanih uslova i kriterijuma za imenovanje članova komisija.

Otklanjanje identifikovanih nedostataka i rizika korupcije doprinelo bi adekvatnom uređenju ove oblasti i prevazilaženju problema koji su se do sada javljali u praksi, navodi se u saopštenju Agencije.

Iz Agencije ukazuju i da su delimično uvažene neke od njenih preporuka i sugestija koje je formulisala u Izveštaju sa preporukama za otklanjanje rizika korupcije i unapredenje postupaka odobravanja i izbora udžbenika iz 2012. godine i mišljenjima na ranije verzije nacrta i predloga tog zakona.

U saopštenju se podseća da parlament razmatra Predlog zakona o udžbenicima koji je Vlada Republike Srbije usvojila na sednici održanoj 25. jula 2015. godine, a da je tim povodom Agencija pripremila Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona i uputila ga 27. jula 2015. godine Narodnoj skupštini i Vladi Rebublike Srbije.

Mišljenje o proceni rizika korupcije u odredbama Predloga zakona o udžbenicima možete pročitati ovde.

Izvor: Vebsajt Agencija za borbu protiv korupcije, 29.07.2015.