Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O POSEBNIM USLOVIMA PRODAJE ODREĐENIH NEPOKRETNOSTI U SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE: Novac od prodaje nepokretnosti neće otići u tekuću potrošnju već u strateške ciljeve i investicione projekte. Moguća je prodaja i neuknjiženih nekretnina, ali je zabranjena prodaja trajno oduzete imovine


Sredstva koja će se ostvariti nakon usvajanja Predloga zakona o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije biće opšti prihod države, ali to ne znači da će otići na tekuću potrošnju, poručio je ministar finansija, Dušan Vujović, u Narodnoj skupštini Republike Srbije tokom rasprave o amandmanima na Pedlog zakona.

Kako je rekao, postoji mogućnost da će taj novac biti upotrebljen u određene vidove poboljšanja situacije sa javnim dugom i investicione projekte, koje će predlagati Vlada Republike Srbije.

Vujović je objasnio da je reč o prodaji nepokretnosti koje država ne treba da ima u svojoj svojini i koje treba da budu predmet privatizacije, kao što su bili stanovi u društvenoj i državnoj svojini. Podsetio je da postoji izuzetak gde se država obavezala da će određenu kvotu ponuditi diplomatsko- konzularnim predstavništvima.

On je dodao da će prodaja, takođe, osloboditi državu od upravljanja imovinom koja joj nije potrebna i obezbediti kapitalne prihode.

Kako je najavljeno, država će u narednom periodu u okviru prodaje državnih nepokretnosti ponuditi poslovne prostore i stanove, koji su već dati u zakup i nisu nužni za funkcionisanje države, ali ne i diplomatska predstavništva.

Vujović očekuje da će država prodajom državnih nepokretnosti ostvariti prihod u vrednosti od oko 30 do 40 miliona evra.

Kada je reč o prodaji nepokretnosti koja nije uknjižena, Vujović je objasnio da je to standardna formulacija, s obzirom na to da se u Srbiji može prodavati i vanknjižno vlasništvo.

"Na sugestiju zakonodavstva je stavljena takva formulacija u Predlog zakona. Država se tu štiti i kaže ako to neko želi da kupi, to radi na sopstveni rizik ", poručio je ministar.

Kada je reč o zabrani prodaje imovine koja je trajno oduzeta, Vujović je rekao da te odredbe proizilaze iz drugih zakona koje su preuzete.

"Zakonodavstvo je tražilo da imovina koja je oduzeta u krivičnom postupku ne bude predmet prodaje zbog toga što može da dođe do revizije", naveo je ministar.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 29.07.2015.