Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Evropski sud za ljudska prava odbacio zbog neosnovanosti pritužbu državljanke Republike Srbije koja je tvrdila da je trpela diskriminaciju zbog odbijanja da vakciniše dete


Evropski sud za ljudska prava odbacio je pritužbu Kraljevčanke koja nije vakcinisala svoje dete, a žalila se da su joj zbog obavezne vakcinacije povređena prava i da je diskriminisana.

Ona je u predstavci tvrdila da je, zbog odluke da ne vakciniše dete obaveznim vakcinama, tretirana "degradirajuće i nehumano", te da je i njeno dete diskriminisano jer bez vakcine ne može da pohađa školu.

Evropski sud (ESLJP) joj je odgovorio da žalba nije osnovana jer ona zapravo nikakvu posledicu zbog nevakcinisanja deteta nije trpela - samim tim ne može da se poziva na degradaciju i diskriminaciju.

ESLJP je svoju odluku doneo 30. maja ove godine. Ova majka je predstavku sudu podnela 2018. godine, nakon što je njen zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016, 68/2020 i 136/2020) odbacio Ustavni sud. Kako joj je tada poručio Ustavni sud, nema osnova za osporavanje zakona jer je Srbija suočena sa najnižim nivoom vakcinacije (naročito MMR vakcinom) u poslednjoj deceniji, što znači i da određene mere moraju da se uspostave.

Podnositeljka predstavke potom je ESLJP navela da se ovakvim stavom krši pravo nevakcinisane dece da se školuju, da su ona diskriminisana, a čak je tvrdila da joj je povređena "sloboda misli" zbog obavezne vakcinacije.

Ipak, ispostavilo se da ova majka iz Kraljeva u Srbiji nije snosila nikakvu posledicu zbog nevakcinisanja deteta, odnosno nije novčano kažnjena.  

"Kad je reč o ozbiljnosti povreda prava, Sud primećuje da nikakva kazna prema podnositeljki nikada nije izdata, niti je njen sin trpeo bilo kakve posledice u svom obrazovanju. Dok podnositeljka tvrdi da su roditelji bili izloženi dodatnim troškovima i da su nevakcinisana deca izopštena iz obrazovnog sistema, Sud zaključuje da ovo nije bio slučaj kod podnositeljke. Štaviše, resorni ministar je javno rekao da nijedno dete neće ostati bez upisa u školu, a podnositeljka nije dala nijedan dokaz da tako nije bilo, čak je eksplicitno navela da je njen sin pohađao nastavu", poručuje ESLJP.

 Evropski sud je dodao da Srbija ima ogroman problem zbog niskog obuhvata vakcinacije, te da je zakonska obaveza uvedena kako bi se uhvatilo ukoštac sa pretnjama od nove epidemije zaraznih bolesti.

 Sud je naglasio da se obavezna vakcinacija sprovodi protiv zaraznih bolesti za koje postoje bezbedne i efikasne vakcine, te da ova obaveza za roditelje ne može da se smatra kaznom ili prinudom, nego zaštitnom merom.

 Stoga je njena žalba proglašena neosnovanom i odbačena je.

Ovo je drugi put u kratkom periodu da Evropski sud za ljudska prava odbacuje predstavke protivnika vakcinacije. Kako je 021.rs pisao krajem januara, Sud je odbacio predstavku muškarca iz Bajine Bašte koji je u Srbiji kažnjen jer je odbio da vakciniše svoju ćerku, a pozivao se na to da mu nisu predočene informacije o medicinskim indikacijama vakcine i o njenoj bezbednosti.  

Takođe je naveo da, prema različitim istraživanjima, "vakcine nisu bezbedne". Platio je samo 10.000 dinara na ime kazne, što je manje od propisanog minimuma za ovaj prekršaj, odnosno 20.000 dinara..

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Radio 021, Gorica Nikolin, 28.06.2023.
Naslov: Redakcija