Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI ZAKON O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA: Izbor dobavljača usluge mobilne ili fiksne telefonije, interneta i televizije biće slobodan, odnosno neće zavisiti od toga da li je do mesta stanovanja korisnika sproveden kabl određenog operatera ili ne


Građani Srbije u narednih godinu dana trebalo bi da imaju potpunu slobodu izbora od koje kompanije će dobijati usluge mobilne ili fiksne telefonije, interneta i televizije. Na to koga biramo za operatera više neće uticati da li do našeg stana ili kuće stiže njihov kabl, jedna je od najvažnijih novina Zakona o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 60/2013 - odluka US, 62/2014, 95/2018 - dr. zakon i 35/2023 - dr. zakon), saopštio je NALED.

Novi zakon nalaže da svi provajderi imaju ravnopravan pristup već izgrađenoj infrastrukturi poput antena, tornjeva, stubova, kanala, vodova u zgradama, kablovske kanalizacije, navodi se u saopštenju.

„Glavna zamisao je da se unapredi razvoj telekomunikacione infrastrukture. Umesto da svaki operator gradi vlastitu infrastrukturu, ravnopravan pristup omogućiće deljenje već postavljenih objekata, što će doprineti smanjenju troškova i efikasnije korišćenje resursa. Takođe, ovakvim pristupom se postiže kreiranje fer i konkurentnog okruženja za sve učesnike na tržištu“, navodi Dragana Ilić, direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN i predsednica Saveza za eUpravu u NALED-u.

Direktnu podršku izmenama zakona pružio je NALED kroz projekat „Serbia at Your Fingertips - Digital Transformation for Development“ finansiran od strane fonda UNDP.

U pripremi novih zakonskih rešenja učestvovali su i predstavnici više od 20 državnih organa, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i stručnjaci iz privrede.

Druga važna novina jeste uvođenje obavezne registracije postojećih i novih pripejd korisnika mobilne telefonije.

Ovim rešenjem postiže se veća pravna sigurnost i pre svega bezbednost jer se olakšava pronalaženje počinilaca krivičnih dela koji za njihovo izvršenje najčešće koriste pripejd brojeve i omogućava lakša i brža identifikacija korisnika.

„U trenutnoj situaciji dešavalo se da pojedini korisnici negiraju da su koristili usluge, a nije bilo dokaza kojim bi se to potvrdilo, te će ubuduće takva praksa biti onemogućena“, ističe Ilić i dodaje da će se registracija najverovatnije biti moguća putem Portala eUprava, čime bi se omogućilo da gotovo svi građani koji imaju nalog na Portalu ovaj postupak završe brzo i efikasno, ali će postojati i opcija da se on završi i uživo, u poslovnicama operatora. Ova novina doprineće još jednom talasu povećanja korisnika elektronskih usluga odnosno eGrađana, što je još jedan pozitivan aspekt ove promene“, navodi se u NALEDOV-om saopštenju.

Uzimajući u obzir aktuelne trendove u oblasti digitalizacije i sve veće prisustvo građana u onlajn svetu, treća važna novina zakona jeste uvođenje obaveze izdavanja eRačuna, saopštio je Naled. Svi korisnici će imati priliku da steknu uvid u mesečna zaduženja putem mejla ili aplikacije na mobilnom telefonu, a potencijalno i putem SMS poruke. Na taj način se, prema ranijim navodima ministra informisanja i telekomunikacija, ostvaruje značajna ušteda u novcu, vremenu i papiru i doprinosi očuvanju životne sredine (računi se sada štampaju na oko 120 miliona papira godišnje), piše u saopštenju.

Još jedna ključna novina je uvođenje obaveze svim kompanijama da omoguće krajnjim korisnicima da besplatno pozivaju brojeve iz opsega koji počinju sa 116, poput Pozivnog centra za nestalu decu (116000) i Pozivnog centra za pomoć deci (116111).

U saopštenju se, takođe, navodi da izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama operatorima se omogućava zajedničko ulaganje ili zajedničko finansiranje u mreže za prenos velikih količina podataka poput video zapisa visoke rezolucije velikom brzinom i pouzdanošću, ali se uvodi i obaveza da sve nove zgrade i rekonstruisane poslovne i stambene zgrade imaju projektovanu i izgrađenu optiku.

Zakon je usklađen sa važećom direktivom EU o uspostavljanju Evropskog zakonika o elektronskim komunikacijama, koji predstavlja osnovu važećeg regulatornog okvira EU u oblasti elektronskih komunikacija.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 29.06.2023.
Naslov: Redakcija