Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Iako došlo do pomaka na bolje u položaju LGBTI+ osoba, one su i dalje izložene diskriminaciji, nasilju, predrasudama i stereotipima


Iako je u 2021. godini došlo do pomaka u položaju LGBTI+ osoba usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije ("Sl. glasnik RS", br. 22/2009 i 52/2021) i Zakona o rodnoj ravnopravnosti ("Sl. glasnik RS", br. 52/2021), slučajevi koji su se našli pred Zaštitnikom građana pokazuju da su LGBTI+ osobe i dalje često izložene diskriminaciji, nasilju, predrasudama i stereotipima, da se suočavaju sa napadima, pretnjama i govorom mržnje i da se retko odlučuju da prijave iste.

Pred nama je dosta zajedničkih izazova - da razvijamo toleranciju prema različitostima od najranijeg životnog doba, da ohrabrimo LGBTI+ pripadnike da ostvaruju svoja prava, da se oslobode straha i da im u tome pružimo podršku.

Zbog toga, ambijent u kojem bi pripadnici LGBTI+ populacije živeli bez straha ostvarujući svoja prava nam neće niko pokloniti, već ga moramo sami izgraditi. Jedan od vidova podrške za stvaranje takvog ambijenta je i institucionalna podrška, istakla je danas zamenica zaštitnika građana Jelena Stojanović prilikom promocije izveštaja udruženja Da se zna! o incidentima motivisanim mržnjom prema LGBT+ osobama u Srbiji u 2021. godini. Ona je tom prilikom pozvala pripadnike LGBTI+ populacije da se bez straha obrate instituciji Zaštitniku građana čija su im vrata uvek širom otvorena.

Promocija izveštaja „Podaci, a ne zvona i praporci 5“ organizovala je nevladina organizacija Da se zna! u Beogradu.

Izvor: Izvor: Vebsajt zaštitnika građana, 28.06.2022.
Naslov: Redakcija