Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O KRITERIJUMIMA ZA ODREĐIVANJE KATEGORIJA STRANACA I KATEGORIJAMA STRANACA KOJIMA SE PRIVREMENI BORAVAK U REPUBLICI SRBIJI MOŽE ODOBRITI NEZAVISNO OD OSNOVA ZA ODOBRENJE PRIVREMENOG BORAVKA: Dokaz srpskog porekla može biti i krštenica Srpske pravoslavne crkve


Vlada Srbije proširila je kriterijume za dodelu privremenog boravka strancima, nezavisno od osnova za njegovo odobrenje. Jedna od novina je da se privremeni boravak na taj način može dodeliti i strancima koji imaju dokazano „srpsko poreklo“.

„Srpskim poreklom podnosioca zahteva, u smislu ove uredbe, smatra se krvno ili adoptivno srodstvo sa pretkom u pravoj liniji koji je državljanin Republike Srbije ili državljanin država prethodnica Republike Srbije, odnosno država čiji je Republika Srbija pravni sledbenik, odnosno koji se izjašnjava ili se izjašnjavao kao Srbin“, dodaje se u tekstu Uredbe o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca i kategorijama stranaca kojima se privremeni boravak u Republici Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka ("Sl. glasnik RS", br. 13/2020 i 69/2022). Ranijom uredbom definisano je da se privremeni boravak, bez osnova za sticanje, dodeljuje i sledećim kategorijama stranaca:

  • strancima koji su u Srbiji osnovali privredno društvo kome je prepoznata ili potvrđena inovaciona delatnost od strane registrovanog naučno tehnološkog parka (važi za startap, opdnosno startup preduzeća koja se bave inovacijama),
  • strancima koji vrše ulaganje u već registrovano privredno društvo u Srbiji, odnosno u delatnost tog društva ulaganjem u osnovna materijalna i nematerijalna sredstva (važi za investitore), i
  • Strancima koji poseduju rešenje o profesionalnom priznavanju visokoškolske isprave izdato od strane nadležnog organa Republike Srbije (važi za talente).

Za dokazivanje srpskog porekla može se koristiti odgovarajuća domaća ili strana isprava, kao i „krštenica Srpske pravoslavne crkve koju je izdala eparhija ili parohija crkve iz koje se može utvrditi srpsko poreklo podnosioca zahteva, odnosno njegovog pretka“.

Ranije je propisano da za dodelu privremenog boravka bez osnova prilaže i potvrda, odnosno izvod o posedovanju novčanih sredstava u iznosu od 50.000 evra, na računu banke koja je registrovana u Srbiji, kao i rešenje o profesionalnom priznavanju visokoškolske isprave u Srbiji.

 

Novina je da se za takav boravak prilaže i ugovor o radu, delu ili drugi ugovor kojim se dokazuje radno angažovanje stranog državljanina u Srbiji, zatim izvod o registraciji pravnog lica u periodu prethodnog privremenog boravka.

Strani državljanin kako se dodaje, treba da bude je jedan od osnivača tog pravnog lica.

Pored toga može da se prilaži i uverenje o sticanju nepokretnosti na teritoriji Srbije, potvrda o primanjima u inostranstvu, odnosno uverenje o korišćenju prava na penziju koja je ostvarena u inostranstvu.

Kako je regulisano prethodnom uredbom, prilikom podnošenja zahteva za produženje privremenog boravka stranaca, koji koji je dodeljen bez osnova za njegovo dobijanje, dodeljuje se i jedan od sledećih dokumenata:

Dokaz da je sa jednim ili više državljana Srbije zasnovao radni odnos koji je duži od perioda na koji se traži produženje privremenog boravka, da je u periodu važenja prethodno važećeg privremenog boravka privredno društvo koje je osnovao za inovacionu delatnost ostvarilo poslovni prihod u minimalnom iznosu od 1.000.000 dinara, kao i dokaz naučno-tehnološkog parka da se stranac i dalje aktivno bavi inovacijama.

Dokaz o uplati novčanog uloga u osnovni kapital već registrovanog privrednog društva u iznosu od minimum 5.000 evra.

Ugovor o radu, delu ili drugi ugovor kojim se dokazuje radno angažovanje stranog državljanina, koji je sklopljen u periodu prethodno odobrenog privremenog boravka.

Ova vrsta privremenog boravka stranim državljanima odobrava se na rok od godinu dana.

Dodela privremenog boravka u Srbiji definisana je Zakonom o strancima ("Sl. glasnik RS", br. 24/2018 i 31/2019).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Izvor: Nova ekonomija, Čedomir Savković, 28.06.2022.
Naslov: Redakcija