Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Brojne primedbe organizacija civilnog društva na Nacrt zakona


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, o kom je završena javna rasprava, bitno ugrožava već dostignuti nivo prava, smatra 15 organizacija civilnog društva, okupljenih u Koaliciju za slobodu pristupa informacijama.

Zato će primedbe i predloge poslati Radnoj grupi Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

- Reagovali smo npr. na član kojim se izuzimaju političke stranke i verske zajednice iz kruga obveznika Zakona, odnosno onih koji moraju da pruže informacije. Ne mislimo da su dobra ni nova ograničenja koja se uvode, pa organ može da uskrati informaciju tražiocu ako bi se davanjem ugrozio položaj na tržištu društava kapitala ili se povredio poslovni interes - kažu u Koaliciji.

Njihov dokument sadrži i sugestije za prevazilaženje problema koji su se pokazali u dosadašnjoj primeni Zakona, poput izvršenja Poverenikovih rešenja. Poverenik Milan Marinović, član Radne grupe za izradu ovog nacrta, kaže da poverenik njime dobija nova ovlašćenja. On će sada moći da izdaje prekršajni nalog za totalno nepostupanje po zahtevu za pružanje informacija.

- Pokazalo se da se 65 do 80 odsto građana obraća Kancelariji poverenika zbog ćutanja administracije, pa je ovo krupna novina. Takođe, poverenik će, umesto upravne inspekcije, podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. Od 5.000 prekršajnih zahteva prošle godine, upravna inspekcija nije podnela bukvalno nijedan - kaže Marinović.

Pronađen je i mehanizam da se spreče zloupotrebe. Do sada je bilo mnoštvo slučajeva da informacije budu tražene samo da bi mogao da se pokrene prekršajni postupak ako nadležni ne odgovore i da se na konto troškova sudskog postupka uzme novac. Sada je obavezna žalba povereniku pre pokretanja postupka.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 23.06.2021.
Naslov: Redakcija