Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: Pet godina od donošenja Zakona, čini se da se broj nelegalnih objekata nije smanjio iako je rok za legalizaciju produžen do 2023. godine


Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015, 83/2018 i 81/2020 - odluka US), koji je donet po hitnom postupku 2015. godine imao je za cilj rešavanje problema divlje gradnje u Srbiji. Tada je na ozakonjenje čekalo oko milion i šest stotina hiljada nelegalnih objekata.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture od tog broja oko 85 odsto su porodične kuće i stanovi.

Pet godina posle, čini se da se broj nelegalnih objekata nije smanjio iako je rok za ozakonjenje po izmenama važećeg zakona od 2018. godine produžen do 2023. godine.

Takođe, prema podacima od prošle godine u Srbiji je ozakonjeno oko 230.000 objekata, dok na legalizaciju čeka još – milion i po objekata!

Da li će tako važan zadatak (koji se obavlja u javnom interesu za Srbiju) biti moguće rešiti u naredne dve godine?

"Koliko zavisi od same uprave za Urbanizam toliko zavisi i od samih stranaka", rekao je Vladan Bumbić. Koliko je stranka aktivna tolikom brzinom se i postupak odvija".

S druge strane, postoje određeni momenti koji bi trebalo da se reše kako bi i sam Zahtev bio rešen a to su pitanja koja nisu lako rešiva. To su imovinsko-pravna pitanja od suvlasnika da bi se objekat ozakonio.

Kad se ta pitanja reše, praktično je rešeno i ozakonjenje.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.06.2021.
Naslov: Redakcija