Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Zaštitnik građana traži izmene KZ-a, kojima će se napadi na LGBTI osobe tretirati kao krivična dela rasizma i netolerancije


Zaštitnik građana ukazao je, povodom Međunarodnog dana ponosa 27. juna, da se LGBTI osobe u Srbiji i dalje susreću sa napadima, pretnjama i nasiljem i ponovio da su potrebne izmene Krivičnog zakonika ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) kojima će se krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta tretirati kao dela rasizma i netolerancije.

Zaštitnik građana konstatuje da se pripadnici LGBTI zajednice još uvek suočavaju sa nasiljem, pretnjama, govorom mržnje i zločinima iz mržnje usled predrasuda i ukazuje da se u Srbiji nedovoljno primenjuje institut zločina iz mržnje i ne sprovode mere posvećene podizanju svesti o pravima LGBTI osoba.

Pored ovih problema, Zaštitnik građana navodi i pravnu neuređenost istopolnih zajednica i posledica prilagođavanja (promene) pola i rodnog identiteta, ali i problem održavanja hormonskog statusa trans osoba zbog čega je u izveštaju za prošlu godinu ponovio preporuku Vladi Srbije o potrebi regulisanja pravnih posledica prilagođavanja pola i rodnog identiteta.

Među brojne probleme mladih LGBTI osoba u Srbiji spada i teška egzistencijalna situacija u kojoj se nađu nakon što porodicama saopšte svoju seksualnu orijentaciju jer za njih ne postoje odgovarajući servisi podrške, ukazuje Zaštitnik građana.

Po pitanju zaštite prava interseks osoba, Zaštitnik građana podseća da je u izveštaju za 2019. godinu ukazao da Zakon o zabrani diskriminacije i drugi relevantni zakoni eksplicitno ne zabranjuju diskriminaciju interseks osoba, iako je Republika Srbija dobila takvu preporuku u Trećem ciklusu Univerzalnog periodičnog pregleda Ujedinjenih nacija 24. januara 2018. godine.

Međunarodni dan ponosa se obeležava u znak sećanja na proteste LGBTI osoba protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja od strane američkih vlasti koji su počeli u noći između 27. i 28. juna 1969. godine u Njujorku i predstavljaju začetak organizovanog aktivizma LGBTI zajednice. Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog dana ponosa označava potrebu da LGBTI osobe žive dostojanstveno i ravnopravno sa ostalim građanima i građankama.

Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 26.06.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija