Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKONI O UPRAVLJANJU OTPADOM I O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA: Novosadska JKP "Čistoća" najavljuje odlučnije mere u borbi za zaštitu pet ambalaže. Patrole, koje će čuvati kontejnere, sprečiće krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje. Oni neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine, od čega budžet Grada ima prihod


- Istrajaćemo u odluci da zaštitimo imovinu grada i sprečimo kriminalno bogaćenje privatnih kompanija koje preprodaju ukradene sekundarne sirovine, na račun naših sugrađana - poručio je Vladimir Zelenović, direktor JKP "Čistoća", povodom reakcija više udruženja i organizacija sakupljača sekundarnih sirovina, koje su se pobunile protiv najave uvođenja patrola koje bi trebalo da čuvaju kontejnere u Novom Sadu..

Zelenović je objasnio kako patrole koje je "Čistoća" anagažovala neće praviti problem građanima koji odnose iz kontejnera ono što ne spada u sekundarne sirovine, od čega budžet grada ima prihod.

- Patrole će, pre svega, sprečiti krađu PET ambalaže, stakla, kartona i aluminijuma i reagovaće u slučaju da se smeće razbacuje i naš grad prlja - odlučan je Zelenović. - Osim toga, podnećemo krivične prijave protiv vlasnika kompanija koje se protivzakonito bogate, kao i prijave inspekcijama koje treba da utvrde na koji način su stekli sekundarne sirovine.

Odlukom o održavanju čistoće, kako ukazuje Zelenović, "Čistoća" ima obavezu da zaštiti komunalnu opremu i imovinu svih nas. U "Čistoći", takođe, podsećaju kako poslove sakupljanja i transporta otpada u lokalnoj samoupravi, regulišu Zakon o komunalnim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 104/2016) i Zakon o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010 i 14/2016). Prema tim propisima, sve ono što se nalazi u kontejneru vlasništvo je ovog preduzeća, odnosno grada Novog Sada.

- I u Novom Sadu postoje moćne privatne kompanije koje dolaze do sekundarnih sirovina na nelegalan i kriminalan način, organizujući sakupljače sekundarnih sirovina koji im predaju otpad koji ukradu iz kontejnera - jasni su u "Čistoći". - Ove, vrlo bogate kompanije, malim sumama novca, u gotovini, nagrade sakupljače, a nakon toga sirovine prerađuju i prodaju po daleko višoj ceni.

Na račun imovine građana Novog Sada, kako tvrde u "Čistoći", ove kompanije stiču ogromnu dobit, pritom zaobilazeći porez i kršeći Zakon o upravljanju otpadom, jer nemaju nijedan validan dokument o poreklu otpada, niti sakupljači sekundarnih sirovina imaju transportni list, što je zakonska obaveza, kao ni transportnu dozvolu.

- Naše preduzeće i grad Novi Sad na ovaj način ostaju bez sekundarnih sirovina, odnosno, bez PET i plastične ambalaže, tetra pak ambalaže, kartona, papira, limenki i stakla koji predstavljaju prihod od oko 20 miliona godišnje - objašnjavaju u "Čistoći".

Imovina grada, dodaju u "Čistoći", vrlo često bude oštećena prilikom krađe sekundarnih sirovina jer kontejneri budu polomljeni, a džakovi podzemnih kontejnera isečeni, što predstavlja dodatni trošak za budžet grada Novog Sada.

- Kada govorimo o socijalnom momentu naših sugrađana, koji sakupljaju sekundarne sirovine, lokalna samouprava je opredelila budžetska sredstva za pomoć socijalnim slučajevima - navode u "Čistoći". - Njihovom egzistencijom bavi se država.

Izvor: Vebsajt Novosti, N. Subotić, 28.06.2017.
Naslov: Redakcija