Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Osim registracije zgrada, u toku je i obuka registratora. Registracija bi trebalo da se okonča šest meseci od uspostavljanja Registra, pa se očekuje da se zgrade do kraja 2017. ili početkom 2018. godine prilagode novom sistemu - registruju upravnike ili izaberu profesionalne upravnike i odluče kako će održavati zgradu


Registar stambenih jedinica počeo je sa radom 12. juna 2017. godine, šest meseci pre zakonskog roka, a za dve nedelje registrovane su 94 zgrade, dok još oko stotinak njih čeka na obradu.

"Za sada su unete zgrade registrovane po ranijim propisima, oko 13.800 njih, a za dve nedelje od kad radi Registar i oko 100 novih zgrada je registrovano, uz još stotinak koje su u fazi prijave, tako da baza već broji oko 14.000 zgrada", kaže pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković.

Ističe da je Registar počeo sa radom pre zakonskog roka – 12. juna, iako je zakonom bilo predviđeno da proradi u januaru 2018. godine.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016 - dalje: Zakon), dodaje, funkcioniše i to je dokaz da resorno ministarstvo radi bez obzira na izbor nove vlade.

"Mi nastavljamo započete reforme i važno je da uspostavimo sistem koji će građanima dati sve javne servise", rekla je Atanackovićeva.

Registar stambenih zajednica pokrenut je u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom, koji vodi jedinstvenu evidenciju i na čijoj će internet stranici moći da se vidi svaka zgradu u Srbiji.

"Znaćemo tačan broj svih stambenih zgrada i moći ćemo lakše da kreiramo politiku i vidimo šta je građanima potrebno kako bismo dalje unapredili sistem", navela je ona.

Takođe, razvijena je i aplikacija koja će svim jedinicama lokalne samouprave omogućiti da jednošalterski sistem registracije zgrada, kao i uputstvo za njeno korišćenje.

"Na raspolaganju smo 24 sata za sve nejasnoće, ali verujemo da ih nema, jer mnoge lokalne samouprave uspešno primenjuju sistem i to je dokaz da smo napravili korak napred u održavanju zgrada i stanovanju uopšte", smatra Atanacković.

Zanimljivo je da je kao upravnik jedne zgrade na beogradskoj opštini Stari grad registrovan jedan Holanđanin, stanar te zgrade, kojem su komšije ukazale poverenje i dali mu podršku da bude upravnik.

"Čuli smo da on želi da unapredi sistem, da se sekira kad nešto u zgradi nije kako treba i stanari su mu dali podršku da bude upravnik", navela je Atanacković.

Osim registracije zgrada, u toku je i obuka registratora, koju je već prošlo 350 njih iz 135 lokalnih samouprava.

Registracija bi trebalo da se okonča šest meseci od uspostavljanja Registra, pa se očekuje da se zgrade do kraja ove ili početkom naredne godine prilagode novom sistemu - registruju upravnike ili izaberu profesionalne upravnike i odluče kako će održavati zgradu i baviti se svojim zgradama.

"Nakon toga, moraćemo da uspostavimo kontrolu i tamo gde ima problema da uspostavimo kontrolne mehanizme kako bismo imali, pre svega, bezbedne zgrade", zaključila je Atanacković.

Izvor: Vebsajt RTS, 28.06.2017.
Naslov: Redakcija