Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA SAVETA EVROPE: U predlozima rezolucije o izbeglicama i migrantima traže se olakšice za sticanje državljanstva u slučaju dužeg boravka, te omogućavanje prava glasa. Predlaže se i stvaranje zajedničkog evropskog sistema socijalne zaštite, te uvođenje specijalne lične karte


Migranti doprinose svakodnevnom ekonomskom, društvenom, demografskom i multikulturnom bogatstvu Evrope. Onima koji u jednoj zemlji borave više od pet godina, treba dati pravo glasa na lokalnom nivou i olakšati postupak za sticanje državljanstva. Migranti se ohrabruju da aktivno učestvuju u radu političkih partija. U bliskoj budućnosti svi vidovi migracija biće sve prisutniji, a budući talas će izvesno biti vezan za klimatske promene.

To, između ostalog, piše u jednom od čak četiri predloga rezolucije o izbeglicama i migrantima koja su se našli pred poslanicima Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Zemlje članice SE, među kojima je i Srbija, pozivaju se da poštuju prava i dostojanstvo svih izbeglica i tražilaca azila, da im garantuju pravnu, finansijsku i socijalnu zaštitu. Predlaže se i stvaranje zajedničkog evropskog sistema socijalne zaštite. Migrantima, kako se navodi, treba obezbediti usavršavanje, deci trenutni pristup školstvu i dati prioritet spajanju porodica. Predlaže se i uvođenje specijalne lične karte. Rezolucije su podneli članovi PS SE iz Portugalije, Grčke, Italije i Finske.

Od EU se, između ostalog, traži da pojača borbu protiv ilegalnih vodiča, poveća finansijsku pomoć, novčano pospeši dobrovoljni povratak, odvoji sredstva za projekte vezane za migracije na severu Afrike, ozbiljno razmisli o otvaranju novih prihvatnih centara van teritorije Evrope, uveća kapacitete za prijem na svom tlu i zatvori sve neadekvatne centre. Navodi se da je godinu dana posle sporazuma između EU i Turske broj izbeglica i migranata značajno smanjen i da je sa 2.000 ljudi dnevno spao na oko sto. Kao direktna posledica ovog dogovora, migranti su blokirani na "balkanskoj ruti", gotovo svi u Srbiji (5.633) i u Bugarskoj (5.560). Od onih koji su uspeli da podnesu zahtev za azil u Grčkoj, trenutno na odgovore ukupno čeka 67.000 ljudi.

Kako se navodi treba ukinuti i birokratske prepreke za integraciju migranata i olakšati im pristup tržištu rada. Zemlje se pozivaju da legalnim tokovima privuku migrante specijaliste u svojim oblastima.

Izvor: Vebsajt Novosti, G. Čvorović, 29.06.2017.
Naslov: Redakcija