Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE: MMF očekuje da nova Vlada RS, odmah po formiranju, usvoji Nacrt zakona. Predviđeno je da će opštinama od naplaćenog poreza na zarade, umesto 80 odsto, ostajati 50 odsto sredstava. Veći transferi opštinama koje su uspešnije u evidentiranju, razrezu poreza i prikupljanju poreskih prihoda


Nova Vlada Republike Srbije će odmah po formiranju morati da usvoji Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, jer je to uslov MMF-a za pozitivnu ocenu revizije krajem avgusta. Jedna od ključnih novina je da će od poreza na zarade umesto sadašnjih 80 posto, opštinama ostajati 50 odsto, ali će im se povećati transferi iz republičkog budžeta. Stručnjaci su za usvajanje zakona, dok su opštine uglavnom protiv. U Vladi poručuju da zakon mora da se donese.

Sve je počelo Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. glasnik RS", br. 47/2011), kada je lokalnim samoupravama pripalo 80 odsto, a državi 20 odsto od poreza na zarade građana. Opštine su dobile dodatnih 40 milijardi dinara bez ikakvih obaveza. Rezultat toga je bio da su investicije prepolovljene, povećan trošak za plate i dugovi. Smederevska Palanka duguje tri godišnja budžeta, kaže nova gradska uprava.

"Novac je trošen nenamenski, mnogi ugovori su sklapani na štetu opštine, raskinut je ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, isključeni su nam telefoni. Čega god se uhvatimo, gore ne možemo da napravimo", navodi Petar Milić, predsednik opštine Smederevska Palanka.

U proseku, opštine su trošak za zarade povećale za četvrtinu.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta kaže da su negativni rekorderi duži niz godina Novi Pazar i Prokuplje koji troše 40 odsto svojih budžeta na zaposlene. "To se ne može objasniti ni veličinom opština niti njihovom strukturom", ocenjuje Altiparmakov.

S druge strane, načelnik Gradske uprave Novi Pazar, Almir Leković, tvrdi da 23 odsto budžeta ide na zaposlene, a ne 40. "Za utvrđivanje odnosa sredstava koja idu na plate iz budžeta treba imati u vidu nivo punjenja budžeta i razvijenosti lokalne samouprave", dodaje Leković.

Zbog neodgovornog trošenja novca stručnjaci kažu da je vreme za novi zakon. Opštine su protiv, neki strahuju od bankrota, drugi da će biti ugroženi započeti poslovi.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, kaže da tamo gde je neko nenamenski trošio, to treba i sankcionisati. "Treba nam novi zakon koji će voditi računa o značaju infrastrukture i velikih projekata", smatra Nedimović.

Jelena Holcinger iz nemačke organizacije GIZ navodi da je porez na zarade najveći deo prihoda lokalnih samouprava, tako da, kako naglašava, novi zakon nije nešto što će opštine lako prihvatiti. "S druge strane, naplata poreza na imovinu koji u celosti ostaje njima, trebalo bi da se intenzivira", dodaje Holcingerova.

Ko se bude trudio da popiše sve objekte na svojoj teritoriji i naplati porez, i ko poveća javne investicije, prema Nacrtu zakona biće nagrađen, odnosno dobiće više sredstava iz republičke kase, kažu u Ministarstvu finansija. Naglašavaju, opštine će imati prelazni period da se naviknu na novi sistem finansiranja.

Izvor: Vebsajt RTS, Mirjana Brajković, 28.06.2016.
Naslov: Redakcija