Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: Usvojen Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima: Novi rok za privatizaciju medija 31. oktobar 2015. godine


Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije usvojili su 29. juna 2015. godine Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, kojima se predviđa produženje roka za privatizaciju medija u vlasništvu države i lokalnih samouprava, kao i nastavak njihovog budžetskog finansiranja.

Za izmene je glasalo 158, protiv je bilo 13 narodnih poslanika, dok je troje bilo uzdržano.

Izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, koje je predlažila Vlada, predviđeno je produženje roka za privatizaciju medija do 31. oktobra 2015. godine. Prvobitni rok bio je 1. jul.

Predviđeno je i da iz budžeta Srbije dodatno bude izdvojeno oko 107 miliona dinara za finansiranje novinske agencije Tanjug i Radio Jugoslavije.

Prema izmenama, Zakon o javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug ("Sl. list SRJ", br. 11/95 i "Sl. glasnik RS", br. 83/2014 - dr. zakon) prestaće da važi danom zaključenja ugovora o prodaji, a najkasnije do 31. oktobra 2015. godine, a Uredba o Saveznoj javnoj ustanovi Radio-Jugoslavija ("Sl. list SRJ", br. 3/02 i 29/02) 31. jula, umesto 1. jula.

Kako se navodi u obrazloženju izmena Zakona, u budžetu je za finansiranje agencije Tanjug od 1. juna do 31. oktobra potrebno dodatno obezbediti oko 87,3 miliona dinara, a za Radio Jugoslaviju od 1. juna do 31. jula 19,7 miliona dinara.

U opštinama i gradovima čiji mediji se privatizuju, a za koje je objavljen poziv za prodaju, potrebno je obezbediti dodatna sredstva za rad tih medija do 31. oktobra, piše u obrazloženju izmena Zakona.

Prema izmenama, zabranjeno je iz javnih prihoda finansirati one medije za koje do 1. jula nije objavljen poziv za prodaju.

Prvobitno je rok za privatizaciju medija bio 1. jul 2015. godine, a sada je taj datum određen kao rok za objavljivanje javnog poziva za prodaju kapitala.

Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima. U izmenama se dodaje da će Vlada doneti akt kojim će bliže urediti postupak privatizacije podelom akcija zaposlenima bez naknade. Predviđeno je da će, u slučaju da zaposleni ne prihvate prenos akcija bez naknade, medij prestati da postoji i brisaće se iz Registra medija.

Skupština je 29. juna 2015. godine potvrdila i Sporazum između vlada Srbije i Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara. 

Izvor: Vebsajt Beta, 29.06.2015.