Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NBS: Grčke banke u Srbiji nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, uvedene privremene preventivne mere radi zaštite deponenata i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u celini


Banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu nastaviće redovno da posluju sa svojim klijentima, u uobičajenom radnom vremenu, saopštava Narodna banka Srbije povodom vesti o privremenom zatvaranju banaka u Grčkoj zbog, za sada, neuspešnih pregovora grčke vlade s međunarodnim kreditorima.

Kako se navodi u saopštenju NBS-a banke u Srbiji u većinskom grčkom vlasništvu su likvidne i solventne, što im omogućava da nesmetano i bez eksterne pomoći uredno posluju i obezbede neophodan finansijski servis svojim klijentima.

Ove banke u Srbiji su strogo regulisane, najčešće rigoroznije nego na matičnim tržištima, što je omogućilo da se stvore rezerve likvidnosti i adekvatne kapitalne rezerve, koje se mogu koristiti u ovakvim situacijama u kojima i loše vesti mogu da izazovu nepotrebne negativne posledice.

Sa stanovišta domaćeg zakonodavnog okvira, banke grčkog porekla se ni u čemu ne razlikuju od bilo koje druge banke koja posluje na srpskom bankarskom tržištu i depoziti u ovim bankama su podjednako bezbedni koliko i u svim ostalim bankama u Srbiji. Narodna banka Srbije takođe ističe da ne postoje nikakva ograničenja u raspolaganju sopstvenim sredstvima deponenata i štediša banaka u većinskom grčkom vlasništvu u Srbiji.

Mere koje Narodna banka Srbije od 29. juna 2015. godine primenjuje u odnosu na banke u većinskom grčkom vlasništvu, polazeći od mogućeg razvoja situacije u pogledu grčke krize, odnose se pre svega na pojačano praćenje i ograničenje transakcija ovdašnjih banaka s matičnim bankarskim grupacijama i imaju za cilj preventivno delovanje radi sprečavanja prelivanja bilo kakvih negativnih efekata na bankarski sektor Srbije.

Te mere ne sadrže nikakva ograničenja u odnosu na deponente i štediše ovih banaka, koji mogu i dalje slobodno da raspolažu svojim sredstvima u punom iznosu. Odluka Narodne banke Srbije da privremeno uvede pomenute mere ima za cilj preventivno delovanje koje će obezbediti zaštitu deponenata i stabilnost bankarskog i finansijskog sistema u celini.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 29.06.2015.