Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O KRIVIČNOM POSTUPKU: Broj sporazuma o priznanju krivice veći za 60 odsto


Zamenica Republičkog javnog tužioca Gordana Janićijević izjavila je danas da je po donošenju novog zakona o krivičnom postupku za 60 odsto povećan broj sporazuma o priznanju krivice.

Ona je na sastanku Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije za reformu pravosuđa od 2013. do 2018.godine, predstavljajući izveštaj Republičkog javnog tužilaštva, precizirala da je od 1. januara prošle godine zaključen 901 sporazum.

"Po donošenju novog zakona o krivičnom postupku, odnosno u poslednja tri meseca 2013. godine, zaključen je čak 481 sporazum o priznanju krivice", istakla je Janićijević.

Na istoj sednici, izveštaje o sprovođenju akcionih planova u okviru Nacionalne strategije za reformu pravosuđa podneli su Ministarstvo pravde, Državno veće tužilaca, Visoki savet sudstva, Pravosudna akademija i Vrhovni kasacioni sud.

Državni sekretar ministarstva pravde Biljana Pavić rekla je danas da je to ministarstvo ispunilo sve mere iz akcionog plana za prva dva kvartala.

Radna grupa Visokog saveta sudstva je izradila radnu verziju Pravilnika o kriterijumima za vrednovanje rada sudija i predsednika sudova koji predstavljaju osnov za izbor drugih sudija i napredovanje, rekao je danas zamenik predsednika Visokog saveta sudstva Miroljub Tomić i dodao da će nakon dobijanja i razmatranja mišljenja Evropske komisije biti doneta odluka o tome.

Ovom prilikom predstavljeni su i prvi rezultati radne grupe za izradu analize izmene ustavnog okvira.

Prodekan Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov predstavio je članovima komisije tekst koji predstavlja "skoro završenu” prvu fazu u radu radne grupe za izmenu ustavnog okvira koji se odnosi na pravosuđe, tačnije na odredbe Ustava koje se odnose na sudsku vlast i javno tužilaštvo.

Prema njegovim rečima, u tekst će biti unete i primedbe i dopune koje su na vreme dostavljeni.

On je naveo i da očekuje da Društvo sudija do 10. jula dostavi svoje sugestije posle čega bi bila napravljena finalna verzija teksta, koja takođe, kako je rekao, neće biti nepromenljiva.

"Kada ta faza bude definitivno završena, a očekujemo da to bude u septembru, preći ćemo na izradu odnosno na pokušaj da “izvadimo” odredbe ustava koje bi trebalo da zamene ili poprave postojeće odredbe ustava koje se odnose na sudsku vlast i javno tužilaštvo", rekao je Petrov.

Trenutna verzija teksta je, kako je objasnio, dobra kompilacija svega što je domaća ustavno-pravna nauka u poslednjih nekoliko godina iznela kao određene primedbe i kritike na račun postojećeg ustava u delu koji se odnosi na sudsku vlast.

Takođe, vodilo se računa i o relevantnim mišljenjima i studijama Venecijanske komisije, zaključio je Petrov.

Izvor: Tanjug, 27.6.2014.