Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O PRAVIMA BORACA, VOJNIH INVALIDA, CIVILNIH INVALIDA RATA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA: Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne spominju se u Nacrtu zakona


Nacrt zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica mogao bi da bude donesen na jesen. On bi trebalo da objedini dosadašnje uredbe i pravila koja se tiču učešća u ratovima devedesetih. U Novom Sadu održana je javna rasprava o Nacrtu pomenutog zakona....

Počelo je minutom ćutanja za pale saborce, a nastavilo se polemikom o pravima koja imaju ili bi trebalo da dobiju.

"U ratovima su učestvovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova. Ne spominju se uopšte u zakonu. Čak u jednom članu im se izričito onemogućava da steknu status mirnodopskog vojnog invalida", rekao je Đorđe Babić, iz Asocijacije veterana Beograda.

"Ono što je posebno katastrofalno i diskriminišuće, status borca Srpske vojske Krajine već 24 godine nije našao mesto u novom zakonu o borcima", istakao je Dragomir Lalić, predsednik Udruženja "Otadžbinski pokret".

Iz nadležnog ministarstva tvrde da novi zakon neće umanjivati već stečena prava korisnika, ali i navode da tek treba da bude definisan status borca.

"Do sada status borca nije bio definisan. U ovom trenutku imamo definiciju statusa borca. Želimo da status borca bude jasno i precizno definisan, ko su borci, iz kojih perioda, tako da će to biti ključna stvar", naveo je Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Procenjuje se da bi se Zakon o pravima boraca mogao ticati njih od 150.000 do 350.000.

Preostale tribine za raspravu o Nacrtu zakona biće organizovane u:

  • Beogradu, dana 31. maja 2019. godine, sa početkom u 12 časova, u sali broj 2 (suteren) Gradske uprave Grada Beograda, ulica 27. marta broj 43-45 (predstavnici Gradskog sekretarijata, boračko-invalidskih udruženja, predstavnici prvostepenih opštinskih organa koji gravitiraju gradu Beogradu i dr.);
  • Nišu, dana 3. juna 2019. godine, sa početkom u 12 časova, u sali skupštine grada Niša, 7. jula broj 2 (predstavnici boračko-invalidskih udruženja, predstavnici prvostepenih opštinskih organa koji gravitiraju gradu Nišu i dr.).
Izvor: Vebsajt RTV, 27.05.2019.
Naslov: Redakcija