Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Upravi neophodna digitalizacija i nova zapošljavanja


Neophodno je nastaviti sa unapređenjem kanala komunikacije preko kojih Uprava za javne nabavke uspostavlja i održava odnos sa zainteresovanom javnošću, posebno u domenu dalje digitalizacije, ali i kroz optimizaciju rada, podizanje efikasnosti i efektivnosti rada. Pored toga, jedna od glavnih preporuka je i zapošljavanje novih izvršilaca kako bi se otklonio nedostatak ljudskih resursa, koji na pojedinim poslovima iznosi i do 50 odsto, navodi se u izveštaju koji je pripremio Projekat, a koji sadrži preporuke za unapređenje rada vezano za komunikaciju sa zainteresovanom javnošću i organizacione strukture Uprave za javne nabavke u pogledu primene novog Zakona o javnim nabavkama.

- Kanali komunikacije -

Postoji više kanala komunikacije preko kojih Uprava obavlja pravne konsultacije, izveštava o javnim nabavkama, obaveštava o modelima i aktima iz nadležnosti Uprave. Zaključeno je da je neophodno povećati radno vreme u Call centru, u kome se komunicira preko više linija, ali i uvesti e-mail komunikaciju, kako bi se smanjio pritisak na Call centar.

Pored toga, Uprava objavljuje zvanična mišljenja i tumačenja propisa na zvaničnoj internet prezentaciji Uprave www.ujn.gov.rs, kao i informacije kroz rubriku "Često postavljena pitanja i odgovori" (FAQ), modele dokumenata, ali i video tutorijale za rad u Portalu javnih nabavki. Najveći broj dokumenata se objavi na Portalu javnih nabavki. Čak 150 mišljenja mesečno doprinosi jasnijoj i transparentnijoj proceduri uz veću informisanost ponuđača.

- Pripreme za primenu novog Zakona o javnim nabavkama --

Imajući u vidu da je predviđena primena novog Zakona o javnim nabavkama od januara 2020. godine, izveštaj je obuhvatio i analizu rada Uprave po poverenim poslovima u odnosu na novo zakonsko rešenje što se direktno odražava na pojedine organizacione celine.

Najveća teškoća sa kojom se suočava Uprava jeste broj izvršilaca na pojedinim radnim mestima. Sa tim u vezi, dati su predlozi za unapređenje i postizanja konačnog cilja, što je utvrđeno kao optimizacija rada i podizanje efikasnosti i efektivnosti rada i po novom rešenju Zakona o javnim nabavkama. Jedna od glavnih preporuka je maksimalno angažovanje uprave na pronalasku i zapošljavanju kadrova sa adekvatnim znanjima i iskustvima.

U izveštaju je ocenjeno je da se komunikacija Uprave za zainteresovanom javnošću i drugi poslovi obavljaju na najvišem mogućem nivou kvaliteta i efikasnosti, a imajući u vidu sva ograničenja koja su opisana i analizirana u ovom izveštaju.

Izveštaj možete da preuzmete ovde.

Izvor: Vebsajt EU podrška, 15.05.2019.
Naslov: Redakcija