Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG PRAVILNIKA O BEZBEDNOSTI DEČJIH IGRALIŠTA: Vlasnici igrališta, a to su najčešće lokalne samouprave, imaće rok od tri godine da stara igrališta prilagode novim uslovima


Beton ispod ljuljaške, tobogan koji se spušta tik uz ogradu, rasklimatane vrteške i obrasli tereni neće smeti da se viđaju na dečjim igralištima za malo više od tri godine. Ukoliko rekviziti i podloge ne budu izrađeni u skladu s bezbednosnim standardima, inspekcije će "kačiti katanac".

Ovo predviđa Predlog pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, koji je do 25. maja bio na javnoj raspravi, a Ministarstvo privrede će ga usvojiti do kraja juna 2018. godine.

Vlasnici igrališta, a to su najčešće lokalne samouprave, imaće rok od tri godine da stara igrališta prilagode novim uslovima. Pravila za nova važe od trenutka usvajanja Pravilnika. Dokument reguliše i ko je odgovoran ukoliko se dete na igralištu povredi. To je vlasnik, znači u najvećem broju slučajeva predsednik opštine ili gradonačelnik.

- Napokon smo definisali ovu oblast pravilnikom - istakao je Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede. - Znaće se svi učesnici, od izgradnje, postavljanja i korišćenja igrališta. Definisali smo odgovornost svih. Predviđaju se najnoviji standardi za opremu i za podlogu. U periodu od tri godine moraće svi da igrališta dovedu u sklad s pravilima. Od dana donošenja Pravilnika, igrališta neće moći da se prave kako kome i gde odgovora. Moraće da postoje projekti.

Niko ne zna koliko ima igrališta u Srbiji. I zato će prva godina biti posvećena njihovom popisivanju. Opštine će morati da se obavežu kojim tempom će ih renovirati. Za lokalne samouprave je bilo važno da imaju dovoljno vremena za prelazni period u kome će moći da preprave postojeće terene. Istina je da još ne postoji nikakva procena o tome koliko sredstava će za to biti potrebno.

- Mi pozdravljamo novi pravilnik - kaže Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. - Poslednjih godina smo otvorili niz igrališta i ona su urađena po najsavremenijim standardima. U naredne tri godine i starija ćemo prilagoditi traženim uslovima.

Pravilnik o dečjim igralištima je prvi u nizu. Ministarstvo privrede namerava da tokom narednih šest meseci reguliše i rad dečjih igraonica. Potom slede zabavni parkovi i igrališta na otvorenom, a u njih spadaju sportski tereni i teretane pod vedrim nebom.

Veliki problem gradova i opština je uništavanje igrališta tokom večeri i noći. Ministarstvo privrede vlasnicima savetuje da ih - osiguraju.

- Ne možete da se borite s tom vrstom vandalizma - kaže Aleksandar Starčević. - Štetu će naplatiti od osiguravajućih društava, a ona će juriti druge organe kako bi svoj novac povratile.

Izvor: Vebsajt Novosti, S. Bulatović, 28.05.2018.
Naslov: Redakcija