Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOJ SVOJINI: Opštine, gradovi i ostali korisnici javne svojine trebalo bi da do kraja 2017. godine, u elektronski registar Direkcije za imovinu unesu podatke o nekretninama i zemljištu s kojima raspolažu. Iz Direkcije najavljuju izmene Zakona, koje će predvideti i sankcije za one koji ne upišu imovinu u katastar nepokretnosti, a potom u elektronski registar Direkcije. Kazna neće biti oduzimanje imovine, ali će njome raspolagati država, dok službenici koji ne urade popis na vreme, mogu biti novčano kažnjeni


Opštine, gradovi i ostali korisnici javne svojine trebalo bi da do kraja 2017. godine, u elektronski registar Direkcije za imovinu unesu podatke o nekretninama i zemljištu s kojima raspolažu. Ukoliko to ne učine u roku, nadležni najavljuju izmene Zakona o javnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon i 108/2016 - dalje: Zakon) i napominju da će uvesti sankcije za sve one koji imovinu koriste a ne popišu je.

Imovinu je do sada popisalo i direkciji prijavilo svega 15 odsto opština i gradova u Srbiji. Čak 50 odsto njih nisu ni započeli popis, upozoravaju iz Direkcije za imovinu. Međutim, ima svetlih primera, Kikinda je skoro završila celokupan posao.

"Mi smo evidentirali 95 odsto što zgrada, što zemljišta i drugih objekata kao javnu svojinu Grada Kikinde, mada je ostao vrlo mali broj objekata koje nismo preveli u javnu svojinu Grada zato što ih je teško pronaći u katastru nepokretnosti jer se ne nalaze ni u jednom listu nepokretnosti. U narednom periodu i te nepokretnosti ćemo pronaći i preneti u javnu svojinu", kaže Ljuban Sredić, načelnik Gradske uprave Kikinda.

U republičkoj Direkciji za imovinu najavljuju izmene Zakona, koje će predvideti i sankcije za one koji ne upišu imovinu u katastar nepokretnosti, a potom u elektronski registar Direkcije. Kazna neće biti oduzimanje imovine, ali će njome raspolagati država, dok službenici koji ne urade popis na vreme, mogu biti novčano kažnjeni.

"Uspešnost procesa registracije državne imovine zavisi, pre svega, i od ažurnosti ljudi koji su zaposleni u lokanim samoupravama da blagovremeno dostavljaju informacije u jedinstveni registar koji vodi Direkcija", kaže Jovan Vorkapić, direktor Direkcije za imovinu.

Popis je jedna od preventivnih mera zaštite državne imovine za koju se u postupku restitucije ispostavilo da je ima i više nego što se pretpostavljalo, kažu u Mreži za restituciju. Napominju da je neophodno da se javna svojina popiše i zaštiti.

"Zaštita dalje podrazumeva odgovorno gazdovanje odgovorno upravljanje najefikasnije i najbolje privatizaciju kroz restituciju ali i neke druge vidove privatizacije nakon što se okonča restitucija", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Uspostavljanjem centralnog Registra nepokretnosti u javnoj svojini, gde je sva imovina popisana na jednom mestu, Vlada Republike Srbije i lokalne samouprave imaće na raspolaganju sve validne podatke koji će biti od značaja za mnoge projekte.

ZAKON O JAVNOJ SVOJINI ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - dr. zakon i 108/2016)

Član 82a

Izuzetno od člana 77. stav 2. i člana 82. stav 8. ovog zakona, upis prava javne svojine autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, odnosno prava svojine javnog preduzeća i društva kapitala, izvršiće se i u slučaju kad se zahtev za upis ne podnese u roku iz člana 77. stav 1. i člana 82. stav 3. ovog zakona, na osnovu naknadnog zahteva za upis prava svojine, ako su za to ispunjeni uslovi propisani ovim zakonom.

Naknadni zahtev za upis prava svojine iz stava 1. ovog člana može se podneti najkasnije do 31. decembra 2017. godine.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragana Vučićević i Predrag Miljanović, 28.05.2017.
Naslov: Redakcija