Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SISTEMU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Uvodi se vrednovanje kvalitetnog rada, pa će oni koji se ističu, ma u kom sektoru bili, imati priliku da napreduju i do osam puta. Kadar sa visokom stručnom spremom, tokom radnog veka na istom radnom mestu, moći će svoju zaradu da uveća čak do 40 odsto


Medicinska sestra u domu zdravlja i njena koleginica zaposlena na intenzivnoj nezi uskoro neće imati iste plate, dok će se lekari primarijusi supspecijalisti naći u najvišim platnim grupama, koje su ranije bile rezervisane isključivo za rukovodioce.

Ovo su samo neke od novina koje donosi predstojeća reforma sistema plata u Srbiji. Nadležni obećavaju da je ostavljen prostor da se između radnih mesta napravi razlika u pogledu odgovornosti, uslova rada, kreativnosti, rizika kojem se osoba izlaže i drugih specifičnosti posla.

Konačno će se uvesti vrednovanje kvalitetnog rada, pa će oni koji se ističu, ma u kom sektoru bili, imati priliku da napreduju i do osam puta.

- Kadar sa visokom stručnom spremom, tokom radnog veka na istom radnom mestu, moći će svoju zaradu da uveća čak do 40 odsto - ističu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. - Primera radi, nastavnik početnik, sa postojećom zaradom od oko 43.000 dinara, mogao bi na osnovu svojih performansi da dostigne platu i od 60.000 dinara.

Novi propisi uvešće i vrednovanje obrazovanja, pa će ulazna minimalna plata u državi za visokoobrazovanu osobu biti u startu za oko 12 odsto veća nego ranije, što je jasan signal da se obrazovanje ceni i da država želi da privuče, a zatim kroz sistem napredovanja i zadrži talentovane, vredne i obrazovane kadrove.

- Reforma plata doneće i veću socijalnu jednakost, a to će biti učinjeno smanjivanjem razlike između onih koji najviše i najmanje zarađuju i to ne kroz smanjivanje viših zarada, već kroz podizanje nižih - kažu nadležni. - I dok je ranije raspon između najniže i najviše plate iznosio čak devet, kroz primenu budućeg Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnim službama smanjiće se ispod sedam. To će uticati na ravnomerniju distribuciju, podizanje životnog standarda i smanjenje siromaštva.

Nadležni naglašavaju da je za efikasno funkcionisanje sistema potrebno da ga vode stručni ljudi, ali i da aktivnosti zbog kojih sistem postoji rade najbolji mogući stručnjaci.

- Iako jedno radno mesto pripada određenoj familiji, a samim tim i istoj platnoj grupi, uvođenjem vrednovanja specifičnosti posla ona će se ipak razlikovati - kažu u Ministarstvu. - To će od posebnog značaja biti za medicinske sestre, pa će one koje rade "teže" poslove od starta biti plaćane više.

Sistem će biti značajno fleksibilniji nego ranije i u srednjem roku će omogućiti rukovodiocima da adekvatno planiraju, upravljaju i unapređuju sisteme kojima upravljaju.

- Zaposleni neće kao ranije biti svrstavani u tačke, već u fleksibilne raspone, koji će osim jasne diferencijacije i vrednovanja različitih radnih mesta, omogućiti nagrađivanje onih institucija koje odgovorno i pametno upravljaju finansijskim sredstvima, kao i onih zaposlenih koji u najvećoj meri doprinose unapređenju rada institucije - kažu nadležni.

Rukovodioci će morati odgovornije da raspolažu sredstvima, svesni fiskalnog prostora i stanja u zemlji, dok će zaposleni morati više pažnje da posvete rezultatima rada i zadovoljstvu građana.

Sva radna mesta u državi, koja se odnose na netržišne aktere u okviru javnog sektora, postaće uporediva. Tačno će se znati koliko je koje radno mesto vrednovano, ne samo apsolutno, kao do sada, već i relativno, u odnosu na druga radna mesta i druge sektore. To će samo po sebi ukazati na anomalije u sistemu koje treba ispraviti, na putu kreiranja zdrave, održive i pametne javne uprave.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 29.05.2017.
Naslov: Redakcija