Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA DA SE PRILIKOM UVOZA NAPLAĆUJE EKOLOŠKA TAKSA I NA POLOVNA VOZILA, U ZAVISNOSTI OD EMISIJE IZDUVNIH GASOVA: Ekološku taksu plaćaju samo registrovani uvoznici automobila i novih i polovnih


Za pet godina, gotovo pola miliona automobila uvezeno je u Srbiju većinom na fizička lica, bez plaćanja ekološke takse, a ta navika nastavlja se i u ovoj godini. Uvoznici automobila inicirali su da se prilikom uvoza naplaćuje ekološka taksa i na polovna vozila, u zavisnosti od emisije izduvnih gasova. Tako bi pojedini polovnjaci, koji sada koštaju do 2.000 evra, bili skuplji od 500 do 700 evra.

Ekološku taksu plaćaju samo registrovani uvoznici automobila i novih i polovnih. Samo za četiri godine uvoznici novih vozila u budžet su uplatili skoro 12 miliona evra ekološke takse. Uvoznici polovnih automobila uplatili su daleko manje jer većina njih, skoro 400.000 uvezeno je na fizička lica koja ne plaćaju takse.

Država je izgubila osam miliona evra, kažu uvoznici, a nekontrolisan uvoz polovnih vozila starijih od 15 godina počeo je da raste. Skoro svi u okruženju uveli su metod obračuna ekološke takse prilikom uvoza i registracije.

"Po predlogu udruženja uvoznika vozila i delova da se taksa plaća po nekom gramu izduvnih gasova više, i da to košta tri evra po gramu, u svakom slučaju ta taksa bi mogla da iznosi od 500 do 1.000 pa čak 1500 evra možda i više ako bi se uvozila ta neekološka vozila", kaže Dušan Cincar iz "Autočačka".

Uvoznici misle da bi ovo bio pravičan način da se naplati ekološka taksa koja sada po toni uvezenog vozila košta 100 evra. Taj novac trebalo bi da se koristi za reciklažne centre koji treba da ekološki unište veliki broj vozila koja će ostati van upotrebe narednih godina.

"Da bi emiteri niske emisije gasova imali niži iznos ekološke takse idući ka većim emiterima, emisiju izduvnih gasova, pre svega ugljen-dioksida bi plaćali veću taksu", kaže Boban Nikolić, sekretar asocijacije Uvoznika automobila i delova Srbije.

Uvoznici traže da se uvede i novo pravilo prilikom uvoza polovnih vozila koja odavno vaze svuda na zapadu.

Fizičko lice tokom godine bez plaćanja poreza može da uveze najviše tri polovna vozila na ime tokom jedne godine. Ako uvezu preko tri automobila u EU moraju da registruju firmu koja plaća porez na zaradu i garantuje za kvalitet polovnih vozila koja prodaje.

Kod nas pojedina lica tokom godine, naime, uvezu i po 500 automobila bez bilo kakvog plaćanja dažbina.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 28.05.2017.
Naslov: Redakcija