Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O SEZONSKOM RADU: Ovim Zakonom će se regulisati položaj i prava sezonskih radnika u poljoprivredi. Vaučeri koje će poslodavci kupovati biće dokaz da su uplaćeni porezi i doprinosi za vreme dok je radnik bio radno angažovan, ma koliko dana da je radio. Poslodavci će kupovati onoliko vaučera koliko im je potrebno za taj dan, ili određen broj dana, u zavisnosti od toga koliko će radnika angažovati. Predviđeno je i da svaki zaposleni/sezonac ima svoju knjižicu, koja će predstavljati ugovor između poslodavca i njega i u koju će se vaučer lepiti. U nju će se upisivati i svi drugi podaci vezani za radni angažman, iznos ili naknada koju zaposleni dobija kao dnevnicu, što će omogućiti da se radniku staž evidentira u Fondu PIO


Sezonski rad u poljoprivredi veoma je rasprostranjen u Srbiji jer se na njivama, u voćnjacima, vinogradima... radi onda kada je i koliko to potrebno.

Sezonske radnike angažuju poslodavci kojima su radnici potrebni u određenom trenutku, oni rade nekoliko dana i za taj posao uglavnom se dogovara dnevnica, koja se razlikuje u zavisnosti od vrste posla i mesta gde se radi, a za deset sati rada iznosi oko 1.500 dinara.

Međutim, sezonci – a među njima ima i veoma mladih ljudi, ali i onih zašlih u sedmu deceniju života – za vreme dok su radno angažovani ne ostvaruju radni staž, niti se vodi bilo kakva evidencija o njihovom radu. To će uskoro biti promenjeno jer je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio skoro donošenje Zakona o sezonskom radu. Po njegovim rečima, u ovom trenutku taj zakon je najvažniji u borbi protiv sive ekonomije jer svake godine na sezonskim poslovima u poljoprivredi bude angažovano oko 300.000 radnika na crno koji nemaju gotovo nikakva prava.

"Uvođenjem zakona u tu oblast omogućiće se njihovo prijavljivanje, a samim tim i ostvarivanje prava koja im pripadaju", ukazao je ministar, ističući da će zakon štititi i poslodavce od svega onoga što može da se desi kada je u pitanju sezonski rad i rad uopšte.

Sezonski rad je onima koji nemaju posao dobra prilika da nešto zarade, a uz donošenje tog zakona, osim novca koji će smestiti u novčanik, njihov radni status biće zakonski regulisan, odnosno za vreme dok su radno angažovani biti uplaćivani svi porezi. Da podsetimo, predviđeno je da se uvedu vaučeri, odnosno markice, koje će kupovati poslodavci, a to će omogućiti zaštitu i sezoncima, ali i poslodavcima koji ih angažuju.

Treba reći da mnogi poslodavci koji zapošljavaju sezonce uglavnom nisu imali interes da zaključe ugovor o radu već su sezonske radnike angažovali "na crno", dok su im potrebni. Međutim, ima i poslodavaca koji su želeli da ceo postupak bude u skladu s važećim propisima, a to će im novi zakon omogućiti, uz pojednostavljenu proceduru. Naime, vaučeri koje će poslodavci kupovati biće dokaz da su uplaćeni porezi i doprinosi za vreme dok je radnik bio radno angažovan, ma koliko dana da je radio.

Poslodavci će kupovati onoliko vaučera koliko im je potrebno za taj dan, ili određen broj dana, u zavisnosti od toga koliko će radnika angažovati. Predviđeno je i da svaki zaposleni/sezonac ima svoju knjižicu, koja će predstavljati ugovor između poslodavca i njega i u koju će se vaučer lepiti. U nju će se upisivati i svi drugi podaci vezani za radni angažman, iznos ili naknada koju zaposleni dobija kao dnevnicu, što će omogućiti da se radniku staž evidentira u Fondu PIO.

Dakle, treba očekivati da nova zakonska regulativa doprinese uvođenju sezonskih radnika u legalne tokove, ali je važno i da se taj proces uspešno i sprovede.

Sistem vaučera za zapošljavanje sezonskih radnika postoji u Hrvatskoj već nekoliko godina i daje dobre rezultate. Naime, svake godine u toj zemlji raste broj korisnika vaučera, a poslodavci su dobro prihvatili taj pojednostavljeni sistem prijavljivanja, odnosno zapošljavanja radnika koje angažuju sezonski.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, D. Mlađenović, 27.05.2017.
Naslov: Redakcija