Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O OPŠTEM UPRAVNOM POSTUPKU: Od 8. juna 2016. godine organi uprave su dužni da po službenoj dužnosti pribave podatke od drugog organa umesto stranaka, a od juna 2017. godine stranke će protiv neažurne uprave moći da podnose pritužbe Prekršajnom sudu


Novi Zakon o opštem upravnom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016 - dalje: ZOUP) na druge osnove postavlja odnos između građana i države, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

"Ideja je da nisu građani tu radi države, a pogotovo ne da budu njeni kuriri, već je država tu radi građana, i u pitanju je jedno partnerstvo, da se bolje komunicira i radi", ukazala je ona.

Kako je naglasila, primena ZOUP u potpunosti će početi tek sledeće godine, ali donosi promenu načina rada.

Kao primer, ona je navela to što će uprava morati da objavljuje i čini vidljivim svako postupanje sa građanima, kako bi oni mogli da provere da li se prema njima postupilo kao prema drugima.

"Više ne mogu različiti organi da daju različta mišljenja o istim situacijama. To su velike promene, međutim od 8. juna 2016. godine stupa na snagu odredba koja kaže da ne sme uprava od građana da traži podatke koje već ima kod sebe u evidenciji", rekla je Udovički.

Prema njenim rečima, to ne znači da će se sva uverenja i sve što je potrebno za postupke ukinuti, jer mnoga uverenja i informacije o gađanima država nema.

Kako je objasnila, građani više neće morati da pored lične karte dokazuju prijavu prebivališta, izvod iz matične knjige rođenih, jer su to informacije koje su već u ličnoj karti.

"Recimo, za roditeljski dodatak neće više biti potrebno ništa osim lične karte i same popune obrasca, ali je kod dečijeg dodatka situacija malo složenija, jer treba dokazivati da ste zaposleni, koliko zarađujete i slično", objasnila je Udovički.

Od 8. juna, ukazala je, treba očekivati i zahtevati od uprave da je počela drugačije da postupa, promena je velika i neće svi biti spremni za sve slučajeve, ali se očekuje da sve lokalne samouprave počnu da smanjuju zahteve za "FT1P", koji treba da nestane.

Udovički je rekla i da se očekuje smanjenje administracije, način rada, ali i razmišljanja.

Od 8. juna 2016. godine sve opštinske i gradske uprave u Srbiji imaju obavezu da počnu primenu tri člana ZOUP-a, koji se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija.

Novi ZOUP doneće ne samo pojednostavljanje procedure, već i uštede, a kao primer navedeno je da će troškovi prijave ličnog imena deteta od 8. juna koštati oko 600 dinara, umesto dosadašnjih 3.402 dinara.

Izvor: Vebsajt Novosti, 27.05.2016.
Naslov: Redakcija