Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA: Vlasnici eletričnih brojila tzv. "treće tarife", koja se koristi isključivo za termičku energiju, duplo plaćaju taksu za javni medijski servis. JP "Elektroprivreda Srbije" saopšava da nije nadležna za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis i da za ostvarivanje ovog prava građani treba da se obrate isključivo RTS-u


Više hiljada građana Smederevske Palanke duplo plaća taksu za javni medijski servis, i to zato jer imaju tzv. "treću tarifu", koja se koristi isključivo za termičku energiju. Zbog posebnog brojila i privilegije koju ima malo ko u državi, sada imaju i muku, jer im se TV taksa naplaćuje dva puta.

Umesto 150 dinara, Z.Đ. iz Palanke mora da plati 300 dinara svakog meseca, a isti problem ima još desetak hiljada potročaša, kaže on.

- Zbog dva električna brojila, od kojih je jedno samo za termičku energiju, dobijamo račune sa dve takse za RTS. Ovo je propust EPS-a, koji mora da signalizira RTS-u o ovoj specifičnoj situaciji - kaže Z.Đ., inače elektroinženjer i penzioner "Elektroprivrede".

Palanka je, naime, jedan od samo četiri grada u Srbiji sa "trećom tarifom", koja je uvedena eksperimentalno pre više decenija.

"Elektromorava" iz Smedereva je na žalbu potrošača odgovorila da bi RTS trebalo da izanalizira opravdanost naplate takse za dodatno brojilo korisnicima treće tarife. Oni su o tome obavestili i nadređene u Distributivnom centru Kragujevac uputivši im "tehničko pojašnjenje sa predlogom za oslobađanje". U EPS-u, ipak, ne misle tako.

- JP "Elektroprivreda Srbije" nije nadležno za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis i za ostvarivanje ovog prava građani treba da se obrate isključivo RTS - navodi se u odgovoru EPS-a.

"Treća tarifa" naplaćuje se za energiju čijom potrošnjom se upravlja daljinski, preko dispečerskog centra. Ta energija se koristi za napajanje kotlova za grejanje prostorija, TA peći i protočnih bojlera.

- Kupci su sami izabrali da koriste tu posebnu vrstu merenja, kako bi što više energije trošili u jeftinijoj tarifi - kažu u EPS-u.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ilić, 26.05.2016.
Naslov: Redakcija