Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI UREDBA KOJA ĆE REŠITI PITANJE UPLAĆENIH TURISTIČKIH ARANŽMANA: Građanima će biti omogućeno da sklope nove ugovore sa turističkim agencijama koji će biti pokriveni garancijama osiguravajućih kuća


Uredbom kojom će biti rešeno pitanje uplaćenih aranžmana za leto, građanima će biti omogućeno da sklope nove ugovore sa turističkim agencijama koji će biti pokriveni garancijama osiguravajućih kuća, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On je ukazao da je cilj te uredbe da se zaštiti oko 500.000 građana Srbije koji su već uplatili letnje aranžmane.

"Država ovde nema nikakav trošak već reaguje na vanrednu situaciju. Želimo da izvučemo najviše što se može za građane", ukazao je ministar.

Naveo je da Uredba predviđa da građani koji su uplatili aranžman imaju pravo na vaučer koji mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. godine i koji podrazumeva istu ili drugu destinaciju a čija vrednost ne može biti manja od aranžmana uplaćenog do 15. marta.

"Svako će odlučivati šta će odabrati od opcija. Agencije su dužne da posle 31. decembra 2021. godine vrate uplaćeni novac u roku od 14 dana a novac može biti vraćen i ranije ako agencija bude solventna", ukazao je Ljajić.

Dodao je da je više od 120.000 građana već prihvatilo ponude agencija bez posredovanja ili je agencija vratila novac za one aranžmane gde ta sredstva nije već prosledila partneru, kao što je slučaj sa banjama u zemljama regiona.

On je pozvao građane da razmisle o tome da odmor provedu u Srbiji, navodeći da će za desetak dana početi prijave za 400.000 novih vaučera za odmor u domaćim turističkim destinacijama.

"Ostalo je da uradimo par tehničkih stvari ali verujem da će to krenuti za desetak dana. Uključićemo veći broj destinacija, između ostalih i Beograd i Novi Sad, i očekujem da ćemo time bar delimično nadoknaditi štetu zbog manjka deviznog priliva", ukazao je ministar.

Izvor: Vebsajt 021, 28.04.2020.
Naslov: Redakcija