Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BEZ POTVRDE O ŽIVOTU NEMA PENZIJE IZ BIH: Onim penzionerima koji penzionim fondovima u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH nisu dostavili potvrdu o životu obustavljena je isplata i tako će biti dok ne pruže dokaz


Svim penzionerima koji su penziju stekli u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, a nisu tamošnjim penzionim fondovima dostavili potvrdu o životu, ovih dana je obustavljena isplata primanja, i tako će biti dok ne dokažu da su još uvek živi.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske obavestio je ovih dana sve korisnike penzija koji imaju prebivalište u Srbiji, a koji su zaključno sa 17. martom 2020. godine dostavili uverenje o životu, da su im isplaćeni čekovi za januar, februar i mart. Onima koji to nisu uradili u prethodnom periodu, Fond će uspostaviti isplatu penzija odmah po prijemu traženog papira. Do stopiranja isplate došlo je zbog nesavesnosti korisnika koji su imali rok da do 31. decembra pošalju neophodna dokumenta. Tolerisano im je nekoliko meseci, a sada je došlo i do obustave.

Slična situacija je i sa Federalnim zavodom za penzijsko i invalidsko osiguranje Federacije Bosne i Hercegovine, s kojim je postignut dogovor da se uspostavi isplata nakon što se u saradnji sa našim fondom razmene potrebni podaci i urade odgovarajuće provere u bazama podataka.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiju iz BiH stiže oko 20.000 čekova, a isto toliko isplaćuje se i iz Fonda Srpske. Naš PIO fond svakog meseca u Federaciju pošalje 8.158 penzija, a u Republiku Srpsku 12.409. Iz Srbije novac i dalje redovno ide u ovaj deo bivše SFRJ.

Za neblagovremeno dostavljanje dokaza o tome da su živi, razumevanja su ovoj vanrednoj situaciji imali i Crnogorci. Isti stav zauzele su i Kanada, Holandija, Bugarska, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Kipar, Italija, Danska. Francuska je, zasad, produžila rok za dva meseca, a takođe i Nemački savezni penzijski fond osiguranja.

U slučaju smrti penzionera neophodno je o tome odmah obavestiti isplatioca penzije. Ukoliko se to ne uradi i nastavi se isplata po utvrđivanju da korisnik više nije u životu, naslednici će morati da vrate sav isplaćeni novac.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 27.04.2020.
Naslov: Redakcija