Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MEĐUBANKARSKIM NAKNADAMA I POSEBNIM PRAVILIMA POSLOVANJA KOD PLATNIH TRANSAKCIJA NA OSNOVU PLATNIH KARTICA: Od 18. juna 2019. godine međubankarska naknada iznosiće 0,2 odsto od vrednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice


Međubankarska naknada u Srbiji će od 18. juna 2019. godine biti na evropskom nivou, odnosno iznosiće 0,2 odsto od vrednosti izvršene transakcije za debitne i 0,3 odsto za kreditne kartice, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

On je rekao da je za klijente, ali i za trgovce, najvažnije da je već sada smanjena međubankarska naknada na maksimalnih 0,5 odsto vrednosti obavljene transakcije za debitne i 0,6 odsto za kreditne kartice.

"Kada govorimo o digitalnoj transformaciji, moramo istaći, pre svega, spremnost države da se, u saradnji sa bankama i privredom, aktivno zauzme za stvaranje neophodnih uslova u kojima bi digitalizacija imala pun zamah. Projekat uvođenja instant plaćanja koji vodi Narodna banka Srbije jedan je od najboljih primera uspešno realizovane saradnje na uspostavljanju jednog ovako važnog sistema", rekao je Vasić.

Kao rezultat toga, dodao je, postoji testno okruženje za fintech kompanije za platne sisteme po odobrenju NBS, čime su otvorena vrata i za naredne projekte.

"Ono što svakako treba izdvojiti kao značajnu inovaciju u srpskom bankarstvu jeste donošenje odgovarajuće odluke o uslovima i načinu utvrđivanja i provere identiteta fizičkog lica i zakonskog zastupnika, korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. To znači da će biti omogućena video identifikacija bez fizičkog prisustva tih osoba u banci, a radi mogućeg poslovnog odnosa i pružanja određenih usluga", naglasio je Vasić.

Izvor: Vebsajt Blic, 23.04.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija